Spalio 8, 2022
2023 metų „Euroviziją“ rengs „bitlų“ gimtasis Liverpulis

Gimtasis „The Beatles“ Liverpulio miestas gegužę surengs 2023 metų „Eurovizijos“ dainų konkursą, penktadienį paskelbė britų transliuotojas BBC, Jungtinei Karalystei apsiėmus organizuoti šį renginį vietoje karo draskomos Ukrainos.

„Tai bus Liverpulis, gegužės 13-oji“, – per tiesioginę televizijos transliaciją paskelbė BBC „Eurovizijos“ šou vedėjas Grahamas Nortonas (Grejemas Nortonas).

Paskutiniu etapu dėl teisės rengti konkursą varžėsi Anglijos šiaurės vakaruose esantis Liverpulis ir antrasis pagal dydį Škotijos miestas Glazgas.

Liverpulis garsėja kaip „bitlų“ ir daugelio kitų garsių muzikantų, įskaitant „Gerry and the Pacemakers“ ir „Frankie Goes to Hollywood“, miestas.

„Liverpulis, širdingas miestas su pasididžiavimo vertu muzikiniu paveldu, surengs nepamirštamą šou, pagerbsiantį Ukrainos turtingą kultūrą ir kūrybiškumą“, – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė britų ministrė pirmininkė Liz Truss (Liz Tras).

Konkursą turėjo organizuoti Ukraina, nes jos folkmuzikos ir repo grupė „Kalush Orchestra“ gegužės mėnesį laimėjo šiemetinę „Euroviziją“, sulaukusi didžiulės paramos po Rusijos invazijos.

Per „Eurovizijos“ finalą Turine „Kalush Orchestra“ su daina „Stefania“, apjungusia ukrainiečių folkloro ir modernaus hiphopo ritmus, įveikė 24 varžovus. Britų atstovas Samas Ryderis (Semas Raideris) su keistoka daina „Space Man“ liko antras.

Nepaisydama prezidento Volodymyro Zelenskio vyriausybės protestų, „Euroviziją“ organizuojanti Europos transliuotojų sąjunga (EBU) birželio mėnesį nusprendė, kad Ukraina negalėtų užtikrinti daugiau kaip 10 tūkst. konkursą rengiančių žmonių ir dar 30 tūkst. žiūrovų saugumo.

„Mums pavyko“

„Mums pavyko!“ – socialiniame tinkle „Twitter“ parašė Liverpulio merė Joanne Anderson (Džoan Anderson).

BBC patvirtino, kad pusfinaliai šiame mieste įvyks gegužės 9-ąją ir 11-ąją, o finalas – gegužės 13-ąją.

Ukrainos vyriausybė iš pradžių žadėjo ginčyti sprendimą neleisti jai rengti „Eurovizijos“, bet vėliau sutiko, kad konkursas būtų rengiamas Jungtinėje Karalystėje, suteikiant jam ryškų ukrainietišką atspalvį.

Kultūros ministras Oleksandras Tkačenka sakė, kad po kelių diskusijų EBU patikino dėl „itin didelės ukrainietiško konteksto ir vedėjų integracijos“.

Ankstesnis britų ministras pirmininkas Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas) tuo metu sakė, jog su V. Zelenskiu buvo sutarta, kad 2023 metų konkursu, nesvarbu, kur jis vyks, turi būti pagerbta „Ukraina ir jos žmonės“.

„Dabar, kai esame šeimininkai, JK tiesiogiai ištesės šį pažadą ir savo draugų ukrainiečių vardu surengs fantastišką konkursą“, – pridūrė B. Johnsonas.

„Eurovizija“ yra didžiausias pasaulyje tiesiogiai transliuojamas muzikinis renginys; jame dalyvauja atlikėjai iš visos Europos, Centrinės Azijos, Izraelio ir Australijos.

Jungtinė Karalystė šį konkursą yra surengusi aštuonis kartus, įskaitant keturis kartus Londone. Vėliausią kartą „Eurovizija“ JK įvyko 1998-aisiais, centrinėje Anglijoje esančiame Birmingame.

Redaktorė Miglė Giri, BNS

Raktažodžiai: AnglijaNaujienos

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai