Liepos 29, 2017
„Brexit“ pereinamasis laikotarpis gali tęstis iki 2022-ųjų, sako iždo sekretorius Hammondas

Europos Sąjungą paliekanti Didžioji Britanija pereinamuoju laikotarpiu, galinčiu tęstis iki trejų metų, stengsis išlaikyti kiek įmanoma daugiau narystės Bendrijoje aspektų, penktadienį pareiškė Jungtinės Karalystės iždo sekretorius Philipas Hammondas (Filipas Hamondas).

Tačiau Ph.Hammondas sakė BBC radijui, kad vyriausybė rengia naują imigracijos sistemą ir kad į Britaniją atvykstantys ES piliečiai turės registruotis nuo planuojamos išstojimo datos 2019-ųjų kovą.

Po planuojamo atsiskyrimo „daug dalykų atrodys tokie patys“, o prekės bus toliau gabenamos tarp Britanijos ir ES „maždaug tokiu pačiu būdu kaip dabar“, teigė sekretorius.

„Manau, yra platus konsensusas, kad šis procesas turi būti užbaigtas iki kitų visuotinių rinkimų numatyto laiko, tai yra, 2022 metų birželio“, – pridūrė jis.

Ph.Hammondas, pernai prieš Jungtinėje Karalystėje vykusį „Brexit“ referendumą agitavęs, kad Britanija liktų ES narė, bet dabar palaikantis išstojimą, laikomas nuosaikesnio, „minkštojo“ atsiskyrimo šalininku – kitaip negu kai kurie kiti radikaliau nusiteikę ministrai.

Kaip rašo dienraštis „Financial Times“, Ph.Hammondas anksčiau šią savaitę pristatė šį planą verslo lyderiams ir argumentavo, kad dėl „pagal užsakymą sukurptos“ sutarties nebus spėta susiderėti iki numatyto galutinio termino 2019-ųjų kovą.

„Jis mums sakė, kad europiečiai dabar pritaria, jog staigus atsiskyrimas pakenktų abiem pusėms“, – laikraščiui sakė vienas to susitikimo dalyvis.

Tačiau dar reikės susitarti dėl vieno iš opiausių klausimų – ES piliečių teisės atvykti į Britaniją ir apsigyventi šioje šalyje.

Ilgiau kaip dešimtmetį vykusi masinė migracija iš kitų bloko šalių pagal laisvo žmonių judėjimo principą buvo vienas svarbiausių veiksnių, paskatinusių britus per 2016-ųjų referendumą nubalsuoti už pasitraukimą iš Europos Sąjungos.

Ministrė pirmininkė Theresa May (Tereza Mei) iki šiol tvirtino, kad „Brexit“ sutartimi turi būti nustatytos griežtesnės imigracijos taisyklės, įskaitant sąlygą, kad ES piliečiams nebebus taikomas laisvo judėjimo režimas.

Pasak Ph.Hammondo, „europiečiai toliau galės atvykti į JK“ pereinamuoju laikotarpiu, „bet jie turės registruotis valdžios įstaigose, kad žinotume, kas atvyksta ir kas išvyksta“.

„Aiškiai sakėme, kad turės praeiti kažkiek laiko, kol galėsime įvesti migracijos tarp JK ir ES visišką kontrolę“, – pabrėžė jis.

BNS inf.

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai