Sausio 25, 2017
Slaptos Londono vietelės: III dalis
Roca galerija. © Foto: Londonietė.

Londonietė toliau tęsia pasivaikščiojimus po slaptas Londono vieteles. Šį kartą mūsų pasiūlymai labiausiai skirti tiems, kurie domisi architektūra ir išskirtiniais britų interjerais. Mūsų siūlomi objektai suteiks puikią progą susipažinti su mažai žinomais pastatais ir tarp jų sienų sklandančia paslaptinga britiška dvasia.

Roca galerija, Imperial Wharf


Ši galerija – vienas iš įdomiausių mūsų atradimų Londone. Roca yra didžiausia vonios įrangos tiekėja visame pasaulyje. Tačiau vietoje to, kad savo parduotuvę ar showroom’ą jie tiesiog vadintų parduotuve – jie vadina tai galerija. Negana to, čia vyksta įvairūs renginiai, kurie atviri visiems besidomintiems interjerais, architektūra, statybomis ar tiesiog norintiems sužinoti kažką naujo. Šiuo metu užsukę į Roca galeriją pamatysiteparodą apie pirčių kultūrą: Soak, Steam, Dream. Visi renginiai ir parodos nemokamos, o atidarymų metu lankytojai vaišinami gėrimais. Bet įdomesnė už visas čia vykstančias parodas ir vakarus yra pati galerija, sukurta garsios architektės Zaha Hadid komandos. Pasijausite tarsi kosminiame laive ir galėsite pasvajoti apie dizainerio Armani vonios kambarį. Būtinai užsukite. Roca London Gallery, Station Court, Townmead Road, SW6 2PY; www.rocalondongallery.com.

The Warrington Hotel, Maida Vale


1857 m. pastatytas The Warrington viešbutis neseniai buvo restauruotas, siekiant atkurti jo originalias interjero detales: mozaikines grindis, vitražo laikus, kolonas, art nouveau stiliaus lipdinius ir įspūdingą marmuro židinį. Kadaise viešbutis priklausė bažnyčiai, o legendos byloja, kad čia buvo įsikūręs prabangus bordelis. Šiandien šis netoli Abbey Road studijų įsikūręs viešbutis su jaukiu pub‘u ir staleliais lauke šiltesniam orui vilioja muzikantus ir kitas įžymybes. The Warrington, 93 Warrington Crescent, London, W9 1EH; www.faucetinn.com/warrington.

E Pellicci Cafe, Bethnal Green


Nesitikėkite kažkokių kulinarinių šedevrų – maistas šioje 1900 m. atsidariusioje vienos šeimos rankose išlikusioje kavinėje paprastas ir sąlyginai pigus. Visgi turite čia apsilankyti, jei domitės ikoninėmis Londono vietomis, o E Pellicci  - būtent tokia.  Vos įžengus pro duris, atrodo, nusikeli į praeito amžiaus pradžią – medžiu kaltos sienos, art deco detalės, Formica stiliaus staliukai.  Visą maistą nuo 1966 m. gamina šeimos „galva“ – mama Maria, kurią, kaip ir jos sūnus, būtinai sutiksite sukantis aplink barą. 332 Bethnal Green Rd, London, E2 0AG; Pavalgyti galite pirmadieniais – šeštadieniais nuo 7 val. iki 16 val. epellicci.com.

Freemasons’ Hall


Masonai – pasaulinė brolijos principu veikianti organizacija, kurios kilmę gaubia daugybė paslapčių. Jie veikia ložių principu, dažniausiai užsiima švietėjiška veikla, o jų apeigose gausu biblinių motyvų. Masonija kaip organizacija atsirado 1717 m. įkūrus Didžiąją Londono Ložę. Šiandieninis Londono masonų pastatas yra jau trečiasis, pastatytas 1927–1932 m.,  toje pačioje vietoje Great Queen Street, kur 1775 m. buvo pastatytas pirmasis brolijos pastatas. Tai – puikus art deco stiliaus statinys, kurio viduje, apsilankę su specialia ekskursija, pamatysite masonų ložių kambarius, biblioteką, muziejų, administracijos patalpas. Puiki galimybė pasižvalgyti po vienos slapčiausių pasaulio organizacijų buveinę. Masonus galite aplankyti pirmadieniais – šeštadieniais. Per dieną organizuojami penki turai (11, 12, 14, 15 ir 16 val.) Turai nemokami, tačiau turėkite asmens dokumentą su nuotrauka. Šeštadienio turas prasideda 10.30 val., jį būtina iš anksto užsisakyti mažiausiai prieš savaitę. 60 Great Queen St, London WC2B 5AZ; freemasonry.london.museum/tours.

Danson House

Ši išskirtinė Paladijaus stiliaus vila, kurią 1776 m. savo antrajai žmonai Catherine Chapone pastatė Seras John Boyd, ilgą laiką buvo tituluojama labiausiai apleistu Londono istoriniu pastatu, kol 1995 m. buvo imtasi jos atstatymo darbų. Duris atvėrusi 2005 m. vila žavi lankytojus savo originaliais kambariais ir jų interjerais.  Vilą supa Danson parkas, kuriame smagu pasivaikščioti. Danson House, Bexleyheath, Kent DA6 8HL. www.bexley.gov.uk.

Ką įdomaus jūs atradote Londone? Pasidalinkite komentaruose arba rašykite [email protected].

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai