Sausio 3, 2019
2019-IEJI LONDONE: laukiamiausios parodos ir renginiai
parengė SIMONA SURVILAITĖ 1
Tom Hiddleston spektaklyje „Betrayal“.

SAUSIS

Nurimus Kalėdų ir Naujųjų metų šurmuliui, sausis londoniečiams yra atokvėpio metas. Šį mėnesį turistų mažiausia, tad jo pradžioje dar galima ramiai aplankyti vis dar veikiančias ledo čiuožyklas, kalėdinę mugę Leicester aikštėje ir kitas kalėdines pramogas. Kasmet sausio mėnesį Londono gyventojai gali pasidžiaugti Naujųjų Metų dienos paradu, Londono Short Film festivaliu (11–20 d.), London Art Fair (16–20 d.) ir Burns Night (25 d.).

Swan Lake (sausio 3–13 d.)
„Gulbių ežeras“ yra tikriausiai žinomiausias klasikinis baleto spektaklis pasaulyje. Sukurtas XIX a. antrojoje pusėje, jis iki šiol žavi žiūrovus Princo Zigfrydo ir gulbių karalienės Odetos tragiškos meilės istorija bei nostalgiškaja P. Čaikovskio muzika, todėl patinka ir prisiekusiems baleto mėgėjams, ir pirmąkart jame apsilankusiems. Bilietai į pasirodymus, kuriuose pagrindinį vaidmenį atliks lietuvė balerina Jurgita Dronina, jau išpirkti, tačiau nuvykite ir į kitus. Bilietai nuo £14. Vieta: London Coliseum (St Martin's Ln, WC2N 4ES). Daugiau informacijos: londoncoliseum.org.

Winter Lights (sausio 15–26 d.)

Foto: canarywharf.com. Foto: canarywharf.com.

Pasibaigus kalėdiniam laikotarpiui, viena po kitos užgesinamos dar neseniai žibėjusios kalėdinės gatvės, tačiau liūdėti neverta – Canary Wharf Winter Lights beveik dvi savaites džiugins lankytojus įspūdingomis šviesos instaliacijomis. Dalis jų yra interaktyvios – linksmam vakarui su šeima ar draugais. Nemokama. Vieta: Visame Canary Wharf. Daugiau informacijos: canarywharf.com.

Cirque du Soleil pasirodymai (nuo sausio 12 iki vasario 26 d.)
Legendinė Kanados cirko teatro trupė Cirque du Soleil žinoma ne tik dėl įspūdingų šou, tačiau išsiskiria ir teatrališku požiūriu, visišku gyvūnų atsisakymu pasirodymuose, gyva muzika. Šį sausį jie grįžta į Londono Royal Albert Hall su pasirodymu Totem, kuriame artistai gyvai atlieka žmonijos evoliucijos istoriją – nuo tada, kai buvome tik amfibijos, iki įgyvendinto troškimo skraidyti. Įsigykite bilietus kol jie dar neišgraibstyti! Bilietai nuo £44. Vieta: Royal Albert Hall (Kensington Gore, Kensington, SW7 2AP). Bilietai: cirquedusoleil.com.

Pierre Bonnard (nuo sausio 23 iki gegužės 6 d.)
Nors Pierre Bonnard didžiojo tapytojo Henri Matisse buvo apibūdintas kaip „geriausias iš mūsų visų“, laikas nebuvo jam dėkingas. Kiek primirštas auditorijos ir galerijų, Bonnard darbus į dėmesio centrą pagaliau pastatys Tate Modern. Parodoje bus eksponuojami darbai nuo 1912 metų iki autoriaus mirties 1947-aisiais. Daugiausia darbų sudaro peizažai, intymios namų scenos. Bonnard savo darbuose fiksuodavo trumpalaikes, vos sekundėlę trunkančias akimirkas, jo vaizduojamos figūros yra lyg pagautos tekėjime – lipančios į vonią, besirengiančios, išeinančios ar ateinančios. Vieni laukiamiausių darbų – dailininko žmonos portretai Nude Before the Mirror 1931 ir Nude in the Bath 1925. Bilietai £18. Vieta: Tate Modern (SE1 9TG). Daugiau informacijos: tate.org.uk.

Bill Viola/Michelangelo (nuo sausio 26 iki kovo 31 d.)
Netradicinėje parodoje susiduria klasika ir šiuolaikinis menas: čia, šalia penkiolikos italų renesanso meistro Michelangelo darbų, bus eksponuojamos didelio masto vaizdo instaliacijos, sukurtos menininko Bill Viola. Viola atrado Michelangelo darbus Florencijoje, praeito amžiaus aštuntajame dešimtmetyje. Nors abu menininkai dirbo skirtingose medijose – ir atskirti penkių amžių laiko tarpo – Viola susižavėjo tuo, kad jų darbų idėjos labai panašios. Patys pamatykite, kuo tokie skirtingi darbai yra panašūs, ir naujai atraskite renesanso šedevrus. Bilietai £20. Vieta: Royal Academy (W1J 0BD). Daugiau informacijos: royalacademy.org.

Prototyping in Tokyo (nuo sausio 16 iki kovo 19 d.)
Ar dažnai pasitaiko galimybė užmesti akį į ateitį? Nepraleiskite šanso pamatyti, kaip Japonija ruošiasi ateičiai kurdama fizinius produktų prototipus, kuriais derinamos technologijos ir estetiškas japonų dizainas. Parodoje bus eksponuojami Japonijoje sukurti daiktai ir konceptai, galintys tapti ateities įrankiais: gyvus padarus primenantys robotai, futuristiniai protezai sportui, robotų judėjimas ir kita. Vieta: Japan House London. Daugiau informacijos: japanhouselondon.uk.

Dolly Parton miuziklas „9 to 5 The Musical“ (nuo sausio 28 iki rugpjūčio 31 d.)
Šis modernia legenda tapęs miuziklas paremtas to paties pavadinimo devintame dešimtmetyje išleistu Colin Higgins filmu. Jame pasakojama istorija, kaip trims kolegoms iki gyvo kaulo įgrįsta jų bosas – egoistiškas seksistas, tad jie sukuria planą kaip jį nubausti. Ar jiems pavyks? Visą muziką ir žodžius sukūrė ryškiausia kantri ir pop muzikos žvaigždė Dolly Parton, tad tikėkitės daug juoko ir nepamirštamo šou. Bilietai nuo £20. Vieta: Savoy Theatre (Savoy Ct, WC2R 0ET). Daugiau informacijos: 9to5themusical.co.uk.

Waltham Forest: kultūrinis Londono rajonas 2019
Šių metų kultūriniu Londono rajonu (the London Borough of Culture) paskelbtas Waltham Forest. Būtent čia sausį ir visus likusius 2019-uosius metus galima tikėtis daugybės renginių, dirbtuvių, parodų. Iš jau paskelbtų renginių: Welcome to the Forest (sausio 11–13 d.), Marshmallow Laser Feast skulptūros pristatymas, Blackhorse Workshop dirbtuvės balandį, Art Night festivalis. Laukia dar daugybė kitų! Daugiau informacijos: wfculture19.co.uk.

VASARIS

Valentino dienos ir Kinų Naujųjų metų mėnuo. Vasarį Jungtinės Karalystės mokyklinukai atostogauja, tad lankytinos vietos taip pat siūlo pramogas visai šeimai. Kasmetiniai renginiai – Orchids Festival karališkuosiuose soduose, London Classic Car Show (14–17 d.) ir London Fashion Week (15 – 19 d.)

Leonardo Da Vinci (nuo vasario 1 iki gegužės 6 d.)
Viena iš geriausiai žinomų istorinių asmenybių – Renesanso tapytojas, architektas, poetas, inžinierius, išradėjas ir dar daugybė titulų – Leonardas da Vinčis dar tikrai nenuėjo užmarštin. Paskutinįkart jo meno kūrinys buvo nupirktas 2017 metais už 450 milijonų dolerių. Šiemet pamatyti kitus jo kūrinius galėsite patys. Didžiausioje da Vinci parodoje per pastaruosius 65 metus bus eksponuojami net 144 darbai, tarp kurių ir du „dingusieji piešiniai“ ant, atrodo, tuščių popieriaus lapų. Neseniai vykdyto tyrimo metu atrasta, šiuose lapuose užfiksuotos žmogaus rankų studijos da Vinci kūriniams Adoration of the Magi. Parodoje minimas 500 metų nuo meistro da Vinci mirties jubiliejus. Bilietai iki £13,50. Vieta: The Queen's Gallery (SW1A 1AA). Daugiau informacijos: rct.uk.

Christian Dior: Designer of Dreams (nuo vasario 2 d.)
V&A muziejus yra tikri mados parodų galiūnai ir tai įrodys jau vasario mėnesį. Pirmąkart tokiu mastu Anglijoje, ikoniškąjį ir visame pasaulyje atpažįstamą dizainerį Christian Dior bei jo įkurtų mados namų 71- istoriją įprasmins  Christian Dior: Designer of Dreams šou. Tai – didžiausia Dior ekspozicija Jungtinės Karalystės krantuose. Paroda apims mados namų istoriją nuo 1947 metų iki dabarties ir seks jų įkūrėjo bei vėlesnių šešių meno vadovų darbus, pasiekimus ir įtaką mados pasauliui. "There is no other country in the world, besides my own, whose way of life I like so much. I love English traditions, English politeness, English architecture. I even love English cooking." - Christian Dior. Bilietai: £20–£24. Vieta: V&A Museum (Cromwell Rd, Knightsbridge, SW7 2RL). Daugiau informacijos: vam.ac.uk.

Drakulos adaptacija scenai (nuo vasario 2 iki kovo 2 d.)
Siaubo žanro ir apskritai literatūros klasika „Drakula“ bus atgaivinta scenoje, Londono bibliotekoje. Kitaip nei paprastai spektakliuose, šioje adaptacijoje naudojamos inovatyvios technologijos, tačiau per daug nenutolstama nuo kūrinio esmės – identiteto paieškų, ribos tarp gėrio ir blogio, siaubo aspektų. Nerekomenduojama lengvai išsigąstantiems! Paprastai bilietai greitai iššluojami, tad paskubėkite. Nuo trečiadienio iki šeštadienio, 19:30. Bilietai: £32 standartiniai, £15 previews. Vieta: London Library (14 St James's Square, SW1Y 4LG). Daugiau informacijos: creationtheatre.co.uk.

Franz West (nuo vasario 20 iki birželio 2 d.)
Kartais apsilankymai galerijos yra išties gąsdinančios vietos. Baltos sienos, mirtina tyla ir griežtai kiekvieną žingsnį sekantys prižiūrėtojai, žvilgsniu šaukte šaukiantys „Prašome neliesti meno kūrinių!“ Franz West'o skulptūros yra sukurtos kaip tik tam, kad būtų liečiamos. Ekscentriškus, drąsius ir abstrakčius darbus galima paimti į rankas, pasukinėti ir visaip kitaip modifikuoti savo rankomis – autorius būtų pats to norėjęs. Išankstiniai bilietai £11, prie durų £13. Vieta: Tate Modern (SE1 9TG). Daugiau informacijos: tate.org.uk.

Swinging London: A Lifestyle Revolution / Terence Conran – Mary Quant (nuo vasario 8 iki birželio 2 d.)
1950-ųjų Londone pokario tėvai ir seneliai laikėsi nuosaikumo ir tradicinių nuostatų, o jų vaikai ir anūkai ieškojo naujų idealų. Šiame kartų susidūrime gimė Swinging Sixties kultūrinė revoliucija, pasauliui padovanojusi ne tik iki šiol mylimą 60s madą, bet ir britų pasididžiavimą – The Beatles. Visiems, besižavintiems tuo laiku, vintažine mada ir rokenrolu, yra skirta paroda  Swinging London: A Lifestyle Revolution. Joje eksponuojami svarbiausių 1952–1977 m. dizainerių Mary Quant ir Terance Conran darbai, taip pat kitų avantgardo intelektualų, tokių kaip Bernard ir Laura Ashley, Eduardo Paolozzi, Nigel Henderson meno kūriniai. Bilietai £9,90. Vieta: Fashion and Textile Museum (83 Bermondsey St, SE1 3XF). Daugiau informacijos: ftmlondon.org.

The Girl on the Train (vasario 11–16 d.)
Spektaklis, sukurtas pagal to paties pavadinimo Paula Hawkins bestselerį, „The Girl on the Train“ išlaiko įtampą iki pat paskutinės sekundės. Pagrindinė veikėja Rachel Watson trokšta kitokio gyvenimo, o jos vienintelis išsilaisvinimas yra per traukinio langą stebėti tobulą, laimingą įsimylėjėlių porą – ar bent jau tokia ji atrodo. Kai Rachel sužino, kad moteris, kurią ji stebėjo, staiga dingo be žinios, ji tampa nusikaltimo įtariamaja ir liudininke. Kaip viskas baigsis – sužinosite spektaklyje. Bilietai nuo £13. Vieta: Richmond Theatre (Little Green, Richmond TW9 1QJ). Daugiau informacijos: atgtickets.com.

Dorothea Tanning (nuo vasario 27 iki birželio 9 d.)

Dorothea Margaret Tanning. Dorothea Margaret Tanning.

Siurrealistės amerikietės menininkės Dorothea Tanning stilius susiformavo jau ankstyvame jos kūrybos periode, tačiau naujų ieškojimų ji neapleido visą savo gyvenimą. Gimusi 1910 metais ir nugyvenusi įspūdingus 101 metus, ši dailininkė kūrė dar jaunystėje, ketvirtajame dešimtmetyje, ir tai darė iki savo mirties. Parodoje bus eksponuojama šimtas dailininkės darbų, nuo 4 deš. siurrealistinių paveikslų, 6 deš. kostiumų baletui iki 7 deš. minkštų skulptūrų, pasiūtų su siuvimo mašina. Bilietai £10–£13. Vieta: Tate Modern (SE1 9TG). Daugiau informacijos: tate.org.uk.

Boilly: Scenes of Parisian Life (nuo vasario 28 iki gegužės 19 d.)
Louis-Leopold Boilly gyveno ir kūrė istoriškai koncetruotu laikotarpiu – jis matė ir Prancūzų revoliuciją, ir Napoleono iškilimą bei nuopolį, ir monarchijos atkūrimą. Jo drąsi, kartais intymi ir humoristinė kūryba labai sąžiningai atspindi tuos neramius laikus, todėl dėl perdėto nuoširdumo kartais buvo griežtai draudžiama valdžios. Praverkite duris į istorinį prancūzišką gyvenimą apsilankydami šioje nemokamoje parodoje, kurios eksponatai iki šiol paprastai laikyti tik privačiose galerijose. Įėjimas nemokamas. Vieta: National Gallery (Trafalgar Square WC2N 5DN). Daugiau informacijos: nationalgallery.org.uk.

KOVAS

Kovo 12 - 14 d. Londone įvyks Knygų mugė. Šį mėnesį taip pat švenčiama Šventojo Patriko diena, kurią vainikuoja paradas (apie 17 d.), taip pat Užgavėnės, kurios čia vadinamos Blynų diena (Pancake Day) (5 d.), o po darbo su kolegomis mėgstančiųjų išgerti po bokalą alaus laukia London Beer Week (12–18 d.). Anglai Motinos dieną švenčia kovą, šiais metais – 31 dieną.

The Renaissance Nude (nuo kovo 3 iki birželio 2 d.)

Titian, Venus Rising from the Sea ('Venus Anadyomene'), c.1520. Foto: royalacademy.org.uk. Titian, Venus Rising from the Sea ('Venus Anadyomene'), c.1520. Foto: royalacademy.org.uk.

Ilgą laiką, nuo mūsų eros pradžios iki Renesanso, paveikslai, kuriuose vaizduojami nuogi žmonės, buvo tabu. Tiktai Atgimimo metu, iš naujo atradus graikų ir romėnų kultūras, menininkai buvo vėl įkvėpti žmones vaizduoti tokius, kokius juos Dievas sutvėrė. Šioje parodoje bus eksponuojami Titian, Raphael, Michelangelo, Leonardo, Dürer ir Cranach darbai bei bus analizuojama, iš kur atsirado akto žanras ir kaip jis pakeitė Vakarų meno tradicijas bei vertybes. Bilietai £16. Vieta: Royal Academy of Arts (Mayfair Burlington House, W1J 0BD). Daugiau informacijos: royalacademy.org.uk.

Tom Hiddleston spektaklyje „Betrayal“ (nuo kovo 5 iki birželio 1 d.)
Britų aktorius Tom Hiddleston visame pasaulyje žinomas kaip filmų Thor ir The Avengers žvaigždė bei pagrindinis aktorius dramose The Night Manager ir Hollow Crown. Dabar jis vėl sugrįžta į Londono teatro sceną ir atliks pagrindinį vaidmenį romantinėje dramoje „Betrayal“. Pats Hiddleston šį pastatymą vadina šedevru ir džiaugiasi galimybe būti jo dalimi. Belieka patiems įsitikinti, kaip aktoriui seksis šioje rolėje. Bilietai nuo £20. Vieta: Harold Pinter Theatre (SW1Y 4DN). Daugiau informacijos: everythingculture.

Only Human: Photographs by Martin Parr (nuo kovo 7 iki gegužės 27 d.)
Šioje fotografijos parodoje nesitikėkite išvysti gausybės įžymių veidų – na nebent tik legendinio futbolininko Pele ir mados dizainerės Vivienne Westwood. Bet net ir jie čia pirmiausia pagauti kaip paprasti žmonės. Only Human – tai paroda apie žmogiškumą, paprastą ir kiek britišką gyvenimą, apie socialinį klimatą po JK referendumo 2016 metais. Neabejotinai patiks ekscentriškų portretų mėgėjams ir žmogiškų istorijų kolekcininkams. Bilietai £18. Vieta: National Portrait Gallery (St Martin's Place, WC2H 0HE). Daugiau informacijos: npg.org.uk.

Sorolla: Spanish Master of Light (nuo kovo 18 iki liepos 7 d.)

Joaquín Sorolla, 'Strolling along the Seashore', 1909 © Fundación Museo Sorolla, Madrid. Joaquín Sorolla, 'Strolling along the Seashore', 1909 © Fundación Museo Sorolla, Madrid.

Reikia pripažinti, kad Joaquín Sorolla vardas nei iš tolo nėra toks žinomas, kaip tėvynainių Goya, Velázquez ar Picasso – tačiau būtent dėl to verta išvysti jo darbus ir praplėsti savo akiratį. Klasikiniai objektai, tokie kaip peizažai, jūros vaizdai ir sodai Sorolla darbuose išsiskiria impresionistiniu prisilietimu. Gracijos, lengvumo ir grožio pilni ispano darbai atkeliauja į Londoną pačioje kovo pradžioje. Bilietai pirmadieniams–penktadieniams £16, šeštadieniams–sekmadieniams £18. Įsigyjant internetu pigesni. Vieta: National Gallery (Trafalgar Square, WC2N 5DN). Daugiau informacijos: nationalgallery.org.uk.

The EY Exhibition: Van Gogh and Britain (nuo kovo 27 iki rugpjūčio 11 d.)
Tai – tikriausiai viena laukiamausių 2019 metų parodų. Mylimiausio pasaulyje post-impresonisto Van Gogh'o paveikslai, tokie kaip Shoes, Starry Night on the Rhône, L'Arlésienne ir kiti bus eksponuojami Tate muziejuje. Nepraleiskite progos – kitaip gali tekti vykti į Paryžių. Tikimasi didelio lankytojų antplūdžio, tad pasistenkite bilietus įsigyti iš anksto. Bilietai £22. Vieta: Tate Britain (SW1P 4RG). Daugiau informacijos: tate.org.uk.

Move It: The World's Biggest Dance Event (kovo 8–10 d.)
Trijų dienų šokių festivalis Move It skelbiasi esantys didžiausiu ir geriausiu pasaulyje šokių renginiu. Nėra lengva jiems paprieštarauti, nes reginių ir užsiėmimų šį kovą jie pasiūlys tikrai daug. Move It siūlo pamokas, dirbtuves ir pasirodymus kiekvienam profesionaliam ar mėgėjui šokėjui, mokytojui ar žiūrovui. Laikas traukti savo šokių batelius ir prisiminti vaikystės svajones. Kainos nuo £15. Vieta: Excel London (Royal Victoria Dock, 1 Western Gateway, E16 1XL). Daugiau informacijos: moveitdance.co.uk.

Top Girls (nuo kovo 26 iki balandžio 22 d.)
Nors šis spektaklis pirmąkart pastatytas 1982 metais, jis vis dar ypač aktualus šiais laikais. Scenarijaus autorė Caryl Churchill pasakoja apie Thatcher viršūnės laikus, devinto dešimtmečio optimizmą ir kliūtis, su kuriomis susiduria lygybės siekiančios moterys – panašiai, kaip ir 2019 metais. Spektaklis, rekomenduojamas įvairaus amžiaus moterims, merginoms ir mergaitėms, yra inovatyvus ir informatyvus. Bilietai nuo £15. Vieta: National Theatre (SE1 9PX). Daugiau informacijos: nationaltheatre.org.uk.

BALANDIS

Balandį jau žydi medžiai, lietingas dienas keičia saulė ir šiltesni orai. 2019-aisiais Velykos bus švenčiamos balandžio 21 dieną, tad margučius tikriausiai bus galima ridenti lauke. Kiekvienais metais balandį Southbank'e švenčiamas Underbelly festivalis, kurio metu vyksta cirko, teatro, kabareto, muzikos ir kiti pasirodymai. Žaidimų fanatikų kiekvieną balandį laukia London Games Festival (2–14 d.), o prijaučiančių sportui – Oksfordo ir Kembridžo plaukimo valtimi varžybos (7 d.) bei Londono maratonas (28 d.) Ketvirtąjį metų mėnesį taip pat švenčiama Anglijos nacionalinė diena ir Feast of St. George bei tikrasis Karalienės gimtadienis (21 d.) 

Mary Quant (nuo balandžio 6 iki 2020 vasario 16 d.)

Foto: V&A. Foto: V&A.

Jei vasarį lankysitės parodoje Swinging London Mados ir tekstilės muziejuje, gera mintis yra nueiti ir į parodą V&A muziejuje, skirtą tik inovatyviajai dizainerei Mary Quant. Ši moteris revoliucionierė pakeitė britišką mados suvokimą ir atspindėjo septintojo bei aštuntojo dešimtmečių jaunimo dvasią. Parodoje bus eksponuojami būtent to laikotarpio Mary Quant kūriniai. Bilietai £12. Vieta: V&A Museum (Cromwell Rd, Knightsbridge, SW7 2RL). Daugiau informacijos: vam.ac.uk.

Beasts of London (nuo balandžio 5 iki 2020 sausio 5 d.)
Londono istoriją rašė politikai ir monarchai, dailininkai ir architektai. O kaip gi Londono gyvūnai? Interaktyvi paroda Beasts of London tyrinėja, kaip keitėsi Anglijos sostinė nuo Romos laikų iki pat šių dienų, o istorijas pasakos patys žvėreliai. Liūtai, drambliai, arkliai, žiurkės ir balandžiai – visi jie prisidėjo prie Londono tokio, koks jis yra dabar. Kainos iki £11, vaikams taikomos nuolaidos. Vieta: Museum of London (150 London Wall, EC2Y 5HN). Daugiau informacijos: museumoflondon.org.uk.

Stanley Kubrick: The Exhibition (nuo balandžio 26 iki rugsėjo 17 d.)
Genijumi laikomo režisieriaus Stanley Kubrick filmai pakeitė XX amžiaus kino istorijos trajektoriją. Tokie filmai, kaip Full Metal Jacket (1987), 2001: A Space Odyssey (1968), The Shining (1980), Eyes Wide Shut (1999) ir A Clockwork Orange (1971) yra kino mylėtojams privalomų pažiūrėti filmų sąraše. Tiems, kurie jau yra gerai susipažinę su Kubrick darbais, skirta paroda Stanley Kubrick: The Exhibition. Joje eksponuojamos originalios butaforijos, kostiumai, modeliai ir retos nuotraukos. Nepraleiskite progos prisiliesti prie kino istorijos. Bilietai £16. Vieta: Design Museum (224-238 Kensington High St, Kensington, W8 6AG). Daugiau informacijos: designmuseum.org.

GEGUŽĖ

Vaikai paleidžiami savaitei atostogų, tad paskutinį pavasario mėnesį - daug renginių, skirtų šeimoms. Gegužę kasmet vyksta prestižinis RHS Chelsea Flower šou (21–25 d.), London Craft Week (8–12 d.), Museums at Night festivalis (15–18 d.), pasaulinės klasės fotografijos paroda Photo London (16–19 d.), London History Day (31 d.) ir skoningoji London Wine Week (13–19 d.)

Death of a Salesman (nuo gegužės 1 iki birželio 29 d.)
1949 metų pjesė Death of a Salesman, laimėjusi prestižinį Pulitzer prizą, yra tikrų tikriausia amerikietiška klasika. Joje pasakojama tragiška istorija apie apsigavusį, klajojantį prekybininką Willy Loman. Dabar, praėjus septyniasdešimt metų nuo pjesės ir spektaklio premjeros, ji transformuojama Londono teatro scenoje ir ne tik pritaikoma šiems laikams, bet ir pasakojama iš juodaodžių šeimos perspektyvos. Nepraleiskite galimybės išvysti šiuolaikinės klasikos 'in the making'. Bilietai £10–£40. Vieta: The Young Vic (66 The Cut, SE1 8LZ). Daugiau informacijos: youngvic.org.

Food: Bigger than the plate (nuo gegužės 18 iki lapkričio 17 d.)
Itin informatyvi ir sąmoningumą skatinanti paroda Food: Bigger than the plate lankytojus pakvies į kelionę – nuo ūkio iki virtuvės, nuo inovacijų iki ūkininkavimo miestuose, nuo naujų gastronominių patirčių iki sintetinės mėsos. Čia bus pasakojama apie viską, kas susiję su maisto istorija bei ateitimi – kaip maistas pakliūdavo ant mūsų stalo iki šiol ir ką siūlo technologijos švaresniam ir tvaresniam maisto rytojui. Bilietų kainos dar nepaskelbtos. Vieta: V&A Museum (Cromwell Rd, Knightsbridge, SW7 2RL). Daugiau informacijos: vam.ac.uk.

Lee Krasner: Living Colour (nuo gegužės 30 iki rugsėjo 1 d.)
Kas nutinka, kai du kūrėjai vienas kitą įsimyli? Menininkės Lee Krasner atveju – pasiaukojimas. Jos vyras Jackson Pollock žinomas visame pasaulyje, tačiau pati Krasner, nors ir labai talentinga, palikta šešėlyje. Jiedu susitiko kai menininkė jau buvo radusi tvirtą savo balsą ir tapusi abstrakčiojo ekspresionizmo judėjimo pioniere, tačiau vėliau kritikai ją pamiršo. Dabar, Barbican centre, po daugiau nei pusės amžiaus bus surengta retrospektyvinė menininkės paroda, kurioje eksponuojami beveik šimtas darbų, pasižyminčių nežabotu spalvingumu. Galbūt atrasite savo naują mėgstamiausią dailininkę? Bilietai £15. Vieta: Barbican Centre (EC2Y 8DS). Daugiau informacijos: barbican.org.uk.

BIRŽELIS

Birželį Karalienė švenčia savo oficialiąją gimimo dieną, tad londoniečių laukia Trooping the Colour paradas (8 d.). Tarp kasmetinių birželio renginių – London Architecture Festival (1–30 d.), Open Garden Squares Weekend (8–9 d.), Masterpiece London (birželio 27 – liepos 3 d.), Royal Academy Summer Exhibition (birželio 10 – rugpjūčio 13 d.), maisto festivalis Taste of London (19–23 d.), gyvų muzikinių pasirodymų šou West End LIVE (15–16 d.), lauke vykstančių teatro, šokio ir muzikos pasirodymų festivalis Greenwich+Docklands International, bei muzikos festivaliai Meltdown ir Hampton Court Palace.

Bartolomé Bermejo: Master of the Spanish Renaissance (nuo birželio 12 iki rugsėjo 29 d.)
Susipažinkite su XV amžiaus genijumi Bartolomé Bermejo – vienu žymiausiu Ispanijos menininkų. Šioje parodoje, tarp kitų reikšmingų darbų, bus eksponuojami du dailininko šedevrai – triptikas „Madonna of Monsterrat“ iš Acqui Terme katedros ir „Piedad Desplà“ iš Barselonos katedros. Įėjimas nemokamas. Vieta: National Gallery (Trafalgar Square, WC2N 5DN). Daugiau informacijos: nationalgallery.org.uk.

Secret Cinema: James Bond (birželį–rugsėjį)


Jau daugiau kaip dešimt metų vykstantys Secret Cinema gyvo kino pasirodymai kasmet darosi vis populiaresni – ir ne veltui. Vietoje to, kad dalyviai išliktų pasyviais žiūrovais, jie kviečiami patys dalyvauti filme! 2018 metais, svečiai buvo kviečiami į filmus „Blade Runner“ ir Baz Luhrmann'o „Romeo + Juliet“. Šiemet išrinktasis filmas yra britiškojo James Bond hitas Casino Royale. Svečiai bus pakviesti tik į jiems vieniems atskleistą slaptą lokaciją ir patys dalyvaus operacijoje „Wild Card“, prieš tai gavę tik sau skirtą identitetą, aprangos kodą ir pasirengimo dalyvavimo filme pasiūlymus. Bilietai nuo £40 iki £175. Daugiau informacijos: tickets.secretcinema.org/casino-royale.

Cindy Sherman (nuo birželio 27 iki rugsėjo 15 d.)
Vidutiniškai, instagram naudotojai kasdien pasidalija 95 milijonais nuotraukų ir vaizdo įrašų. Vidutinis tūkstantmečio kartos atstovas per savo gyvenimą nusifotografuos beveik 26 tūkstančiuose asmenukių, o kasdien visame pasaulyje yra nufotografuojama 93 milijonai selfių. Tačiau šiuolaikinė menininkė Cindy Sherman fotografavosi dar prieš išrandant mobiliuosius telefonus. Nuotraukų serija, išgarsinusi Sherman, buvo fotografuota Niujorke aštuntajame dešimtmetyje. Jose menininkė persirengia 1950s Holivudo žvaigžde, filmo Noir aktore, ofiso darbuotoja, namų šeimininke ir inovatyviai permąsto identitetą. Šioje parodoje bus eksponuojama 180 darbų iš privačių ir viešų kolekcijų, nuo aštunto dešimtmečio iki pat šių dienų. Bilietai £18. Vieta: National Portrait Gallery (St Martin's Place, WC2H 0HE). Daugiau informacijos: npg.org.uk.

Félix Vallotton (nuo birželio 30 iki rugsėjo 29 d.)
XIX ir XX amžių sudurtyje gyvenęs dailininkas Félix Vallotton dažniau prisimenamas kaip menininkų grupės Les Nablis, mėgusios daug ir dažnai lankytis Paryžiaus baruose, narys, o ne kaip reikšmingas kūrėjas. Ir vis dėlto, jo darbai yra neabejotinai verti dėmesio. Vallatton'o paveikslai, įkvėpti Japonijos kultūros, atrodo lyg būtų sukurti šiais laikais. Grynos spalvos ir minimalistinis stilius sužavės besiilginčius paprastumo mene. Bilietų kainos dar nepaskelbtos. Vieta: Royal Academy of Arts (Mayfair Burlington House, W1J 0BD). Daugiau informacijos: royalacademy.org.uk.

LIEPA

Liepa – šilčiausias mėnuo Londone. Buckingham Palace kasmet atveria duris turistams, Londone vyksta didžiausias gėlių šou pasaulyje RHS Hampton Court Palace Flower Show (1–7 d.) Muzikos mylėtojams liepa dovanoja BBC Proms klasikinės muzikos festivalį, o labiau linkstantiems prie roko arba popso – Lovebox, British Summer Time ir Summer Series festivalius.

Olafur Eliasson (nuo liepos 19 iki sausio 5 d.)
Skandinavų menininkas Olafur Eliasson yra vienas žymiausių šiuolaikinių menininkų, kuriantis bene viską – jo instaliacijos apima skulptūrą, tapybą, architektūrą, fotografiją ir kiną, o kuriami darbai perkelia į kitą pasaulį. Retrospektyvinėje parodoje bus eksponuojami įvairūs Eliasson darbai, nuo didelio masto instaliacijų, atkartojančių gamtos stichijas, iki mažų projektų, susitelkiančių į socialinius ir aplinkosaugos klausimus. Bilietai £18. Vieta: Tate Modern (SE1 9TG). Daugiau informacijos: tate.org.uk.

Iliuminuota Temzė (visą vasarą)


Dar 2016-aisiais Mayor of London paskelbė tarptautinį konkursą, kviečiantį menininkus teikti paraiškas dėl tiltų per Temzės upę apšvietimo. 2018-aisiais paskelbta, kad amerikiečių menininkas Lei Villareal ir britų architektai Lifschutz Davidson Sandilands laimėjo šį konkursą. Šiais metais, projektas pagaliau pradedamas ir tamsios Londono naktys nušvis naujomis spalvomis. Kartu su visais londoniečiais laukiame, kaip išradingai šviesiai bus papuošti keli Temzės tiltai, nors šią vasarą bus įvykdytas tik pirmasis projekto etapas. Visas projektas bus baigtas 2022 metais. Daugiau informacijos: illuminatedriver.london.

RUGPJŪTIS

Kiekvieną rugpjūtį Londone gausu kino seansų po atviru dangumi, tokių kaip The Luna Cinema. Šį mėnesį taip pat vyksta didžiausias gatvės festivalis Notting Hill Carnival (24–26 d.)

Merė Popins (nuo rugpjūčio 1 d.)
Praėjus penkiolikai metų nuo premjeros, Disnėjaus šou Mary Poppins grįžta į savo namus – West End's Prince Edward teatrą. Naujasis pastatymas pakeis trejus metus rodytą miuziklą Aladdin. Spetaklyje magiškąją auklę vaidins Zizi Strallen, atlikusi vaidmenis tokiuose pastatymuose kaip Strictly Ballroom, Follies ir Cats, taip pat vaidinusi Merę Popins tarptautiniame ture. Mieląjį kaminkrėtį vaidins kylanti Brodvėjaus žvaigždė Charlie Stemp. Bilietų kainos dar nepaskelbtos. Vieta: Prince Edward Theatre (Old Compton Street, W1D 4HS). Daugiau informacijos: marypoppinsonstage.co.uk.

Evita (nuo rugpjūčio 2 iki rugsėjo 21 d.)
Vasaros spektaklių kulminacija tikrai Regent's parko teatro po atviru dangumi premjera – legendinis Tim Rice ir Andrew Lloyd Webber miuziklas „Evita“. Miuzikle pasakojama tikra istorija apie Evą Peron. Pradėjusi gyvenimą skurde, vėliau ji tapo Argentinos prezidento Chuano Perono žmona. Tačiau, svarbiausia, ji buvo laikoma tautos dvasine lydere, ambicinga, puošnia ir galinga skurdžių globėja bei pirmąja pasaulyje politine garsenybe. Miuzikinis spektaklis, kuriame pirmąkart suskambėjo tokie hitai kaip Don’t Cry For Me Argentina, Oh What A Circus, You Must Love Me ir Another Suitcase in Another Hall, privalo būti jūsų išvystų pastatymų repertuare. Bilietai nuo £11,50 iki £59. Vieta: Regent's Park (Chester Rd, NW1 4NR). Daugiau informacijos: openairtheatre.com.

Mamma Mia! The Party (nuo rugpjūčio 29 iki lapkričio 18 d.)
Viskas prasidėjo nuo muzikos. Tada atsirado sceninis pastatymas, po jo sekė du didžiulio populiarumo sulaukę filmai, o dabar patys galite būti viso to dalimi. Mamma Mia! The Party nukels jus į graikų salos rojų, kur auga alyvmedžiai, tyvuliuoja sūrus jūros vanduo, kepina saulė ir skamba linksmos dainos. Vakarėlyje lauks net penkias valandas trunkantis pasirodymas su trijų Viduržemio jūros virtuvės patiekalų vakariene bei gėrimais, o kur dar didžiulis šokių vakarėlis pagal ABBA muziką! Pavydime visiems ten būsiantiems. Bilietai nuo £151. Vieta: O2 Arena (Peninsula Aquare, SE10 0DX). Daugiau informacijos: mammamiatheparty.com.

RUGSĖJIS

Atslūgus kasmet vis dažnesniems vasariniams karščiams, rugsėjį prasideda tikrų tikriausias festivalių sezonas. Metai iš metų, vieni įspūdingiausių rugsėjo festivalių yra architektūrinis Open House London (21–20 d.), Totally Thames, London Design Festival (14–22 d.) ir kiti. Taip pat tai yra paskutinis mėnesis, kai smalsuoliai gali pasivaikščioti po Buckingham Palace.

Tim Walker (nuo rugsėjo 2 iki gruodžio 6 d.)

Tim Walker fotografijų knyga. Tim Walker fotografijų knyga.

Britas Tim Walker – žymus mados fotografas, kurio nuotraukos į Vogue pakliuvo jam būnant vos 25-erių. Per nuotraukas, vaizdo įrašus, fotosesijų setus ir specialias instaliacijas galėsite užmesti akį į šio inovatyvaus, originalaus ir ekstravagantiško menininko kūrybinį procesą. Bilietų kainos dar nepaskelbtos. Vieta: V&A Museum (Cromwell Road, SW7 2RL). Daugiau informacijos: vam.ac.uk.

William Blake: The Artist (nuo rugsėjo 11 iki 2020 vasario 2 d.)
Savo laikais nepripažintas anglų poetas ir romantizmo dailininkas William Blake savo šlovės sulaukė tarp praeito amžiaus septinto dešimtmečio bytnikų ir rokerių, o įdomus tebėra iki šių dienų. Jo asmeniniai išgyvenimai XVIII ir XIX amžių sandūroje politinio teroro ir priespaudos metu kaip niekada žavi meno mylėtojus, o vizijomis paremti darbai net įkvėpė siurrealistus. Parodoje bus eksponuojami apie tris šimtai jo darbų – akvarelių, paveikslų ir spaudinių. Bilietų kainos dar nepaskelbtos. Vieta: Tate Britain (SW1P 4RG). Daugiau informacijos: tate.org.uk.

Mark Leckey (nuo rugsėjo 24 iki 2020 sausio 5 d.)
Kai kasdieniame gyvenime niekaip neapsieiname be socialinių medijų ir technologijų, jos, žinoma, paveikia ir tai, kaip kuriamas menas. Jau praeito amžiaus pabaigoje išgarsėjęs šiuolaikinis britų menininkas Mark Leckey savo kūryboje ypač domisi tuo, kaip technologijos veikia populiarąją kultūrą. Apdovanojimais įvertintas video kūrėjas besidomintiems naujausiomis meno tendencijomis pristato naują darbų parodą. Bilietų kainos dar nepaskelbtos. Vieta: Tate Britain (SW1P 4RG). Daugiau informacijos: tate.org.uk.

SPALIS

Spalį geltonuoja medžių lapai, o londoniečiai ir jų draugai kviečiami užsukti į London Restaurant festivalį, London Cocktail Week ir pamatyti muziejus naktį per Museums at Night šventę, taip pat vyksta Frieze London ir Frieze Master meno mugės bei kultūriniai Africa on the Square ir Diwali festivaliai.

Gauguin Portraits (nuo spalio 7 iki 2020 sausio 26 d.)
Tapytojo Paul Gauguin, įkvėpusio tokias meno legendas kaip Pablo Picasso ir Henri Matisse, vardas tikrai girdėtas dažno meno mėgėjo, o jo darbai matyti besidomintiems postimpresionizmu. Šioje parodoje atidžiai atrinkta penkiasdešimt pačių įdomiausių ir geriausių jo sukurtų portretų, kuriais menininkas gebėjo perteikti prasmę, siekiančią toliau, nei tik pozuotojo veidas. Tarp visų darbų yra ir tokių, kuriuose tas pats žmogus vaizduojamas skirtingose vietose, tad ypač atidiems meno mėgėjams suteikiama proga stebėti, kaip Gauguin interpretuoja modelį per laiką, skirtingose medijose. Bilietų kainos dar nepaskelbtos. Vieta: National Gallery (Trafalgar Square, WC2N 5DN). Daugiau informacijos: nationalgallery.org.uk.

Cars (nuo spalio 19 d.)

Foto: V&A / Twitter. Foto: V&A / Twitter.

Automobiliai per palyginti neilgą savo 130 metų egzistavimo laikotarpį visiškai pakeitė tai, kaip žmonija gamina produkciją, kaip mes keliaujame, kuriame miestus, formuojame aplinką ir ekonomiką. Artėjant dar vienam svarbiam automobilių dizaino posūkiui, šioje parodoje bus analizuojama, kaip automobilis pakeitė tą pasaulį, kuriame mes dabar gyvename. Bilietai prekyboje nuo 2019 pavasario. Vieta: V&A Museum (Cromwell Rd, Knightsbridge, SW7 2RL). Daugiau informacijos: vam.ac.uk.

Mars (nuo spalio 16 iki 2020 kovo 1 d.)
Kelionė į Raudonąją planetą vis dar yra vienas didžiausių mūsų laikų iššūkių, dominantis ne tik technologijų kūrėjus, bet ir dizainerius, menininkus ir paprastus žmones. Ši paroda suskirstyta į tris gyvenimo Marse aspektus – Arrive (atvykti), Survive (išgyventi) ir Thrive (klestėti). Kadangi viskas, kas susiję su šia kelione – nuo erdvėlaivių aštuonių mėnesių ilgio kelionei iki žmonių buveinių – turi būti sumanyta ir suprojektuota, šioje parodoje bus eksponuojami būtent šie futuristiniai dizainai. Parodoje taip pat bus susitelkiama į Raudonosios planetos grožį, dar nepaliestą žmogaus rankos. Bilietai parduodami nuo 2019 pavasario. Vieta: Design Museum (224-238 Kensington High St, Kensington, W8 6AG). Daugiau informacijos: designmuseum.org.

Bridget Riley (nuo spalio 23 iki sausio 26 d.)
Britanijos gerbiamiausia optinių iliuzijų karalienė Bridget Riley dar praeitame amžiuje įkvėpė mados, dizaino ir reklamų kūrėjus. Psichodeliniai, grafiniai, dezorientuojantys ir sudėtingi darbai sukelia stiprų judėjimo jausmą, o žiūrėjimas į jos paveikslus turi net savo pavadinimą – „Rileysensation“. Riley išgarsėjo septintajame dešimtmetyje sukūrusi nespalvotus darbus, tačiau net iki dabar, būdama 87-erių, toliau kuria didelio masto paveikslus ir su naujais darbais grįžta į Jungtinę Karalystę jūsų dėmesiui ir teismui. Bilietų kainos dar nepaskelbtos. Vieta: Hayward Gallery (Southbank Centre, SE1 8XX). Daugiau informacijos: southbankcentre.co.uk.

LAPKRITIS

Nors lapkritį sparčiai ilgėja naktys ir trumpėja dienos, tačiau Londone tai labai šviesus ir spalvingas mėnesis. Paskutinį rudens mėnesį vyksta Fejerverkų naktis, EFG London Jazz festivalis, Regent Street Motor šou bei The Lord Mayor's šou. Lapkritį taip pat pradedama ruoštis Kalėdoms ir įžiebiamos šventinės lemputės.

Young Bomberg and the Old Masters (nuo lapkričio 27 iki 2020 kovo 1 d.)
Praėjus daugiau nei amžiui nuo pirmosios personalinės David Bomberg (1890–1957) parodos, dabar jo darbai pirmąkart eksponuojami tokiu ypatingu būdu – šalia kai kurių ankstyviausių Bomberg paveikslų rodomi kitų menininkų darbai, kurie jį tuo metu įkvėpė, nuo Botticelli iki Michelangelo. Parodoje atskleidžiama, kaip Bomberg'o maištingi, jaunatviški darbai buvo įkvėpti senųjų meistrų klasikos. Nemokama. Vieta: National Gallery (Trafalgar Square WC2N 5DN). Daugiau informacijos: nationalgallery.org.uk.

GRUODIS

Londonas pamišęs dėl Kalėdų – kasmet vyksta tokie renginiai kaip Christmas at Kew, Winter Wonderland, Hogwarts in the Snow, Londono Naujųjų metų išvakarių fejerverkai bei daugybė kitų. Apie naujus gruodžio renginius – įsibėgėjus 2019-iesiems.

Straipsnio komentarai

  • Puikus pristatymas! Ačiū! Taciau nepaminėjot kito svarbaus renginio, kuris vyksta kasmet spalio menesi. Tai BFI London Film Festival. Fantastiska galimybe pamatyt kitu šalių kinematografininku šedevrus ir net susitikt su jais.
    1. Dalia // Sausio 6, 2019 // 09:48
    0
    Cituoti komentarą Siūlau šalinti
  • Puikus pristatymas! Ačiū! Taciau nepaminėjot kito svarbaus renginio, kuris vyksta kasmet spalio menesi. Tai BFI London Film Festival. Fantastiska galimybe pamatyt kitu šalių kinematografininku šedevrus ir net susitikt su jais.
    1. Dalia // Sausio 6, 2019 // 09:48
    0
    Cituoti komentarą Siūlau šalinti
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai