Lapkričio 20, 2016
Ekologiško tinklaraščio La Pepa autorė Eglė dukrelę augina be Disney žaislų
La Pepa autorė Eglė su dukrele.

Londonietė šį sekmadienį varto Eglės blogą apie ekologišką gyvenimo būdą ir kalbina jo autorę.

Papasakokite apie save ir savo blogą.
Esu Eglė, tinklaraščio apie natūralią, ekologišką gyvenseną La Pepa Blog autorė. Rašau apie tai, kaip aš su šeima mokausi gyventi ekologiškai ir prisijaukinti minimalizmo idėjas. Pastebėjau, jog žmonės ekologiją supranta labai siaurai ir šiame žodyje įžvelgia daug neigiamų atspindžių. Ekologišką gyvenimo būdą daugelis suvokia, kaip grįžimą atgal ar gyvenimą miške pamiršus civilizaciją ir šiuolaikines technologijas. Jokiu būdu ne!  Nebent tai būtų jūsų pačių pasirinkimas. Man ekologija yra modernus dalykas. Savo tinklaraščio skaitytojams norėjau įrodyti, jog ekologiškas gyvenimo būdas gali būti modernus, nereikalaujantis atsisakyti nei stiliaus, nei komforto. Jei kalbu apie  kosmetiką – tai apie natūralią, ekologišką, aplinkai draugiškame įpakavime. Jei galvoju apie namą, tai ne apie palapinę miške, o apie modernų, tausojantį išteklius ir subtilios architektūros. Jeigu galvoju apie vaikų kambarį – tai monochrominį, be pigių plastiko žaislų ir Disney atributikos, kuri skatina vartojimą.

Ekologinę gyvenseną suvokiu kaip minimalistinę, švarią, šiuolaikišką, o svarbiausia - atsakingą ir nevartotojišką, harmonijoje su gamta.  Visas vasaras vaikystėje praleidau kaime pas senelius, net mieste augau šalia miško, tad daug laiko praleisdavau gamtoje. Užaugau visame tame, ką dabar vadiname ekologija. Tai buvo mano gyvenimo dalis, taip noriu auginti ir savo dukrytę.

Kaip šio blogo idėja šovė į galvą?
Mano tinklaraštis gimė tiesiog iš noro paskatinti žmones išmėginti sąmoningą gyvenimo būdą ir pasidalinti savo įžvalgomis, kadangi dažnas nežino nuo ko pradėti. Šiandien jaučiamas ekologijos bumas kartais atrodo mados reikalas ir įvaizdžio dalis, o ne vidinė esmė. Net šiame ekologiškame judėjime jaučiamas vartotojiškas požiūris, verslininkai naudoja įvairias “green washing” taktikas. Tarkim, perdirbto popieriaus rankšluosčiai skelbiami kaip ekologiški, tačiau taip nėra, kadangi popierių naudoti valymui nėra ekologiška, derėtų rinktis daugkartines šluostes. Kita vertus, jeigu vistiek renkatės naudoti popierių, tuomet ekologiškiau būtų rinktis perdirbtą. Taigi, savo tinklaraštyje dalinuosi informacija, kuri padėtų žmonėms susiorientuoti. Natūralu, jog mano tinklaraštyje yra daugybė ekologiškų produktų apžvalgų, tokia jo paskirtis – suteikti informaciją. Nenoriu, kad skaitytojai tai suvoktų kaip kvietimą vartoti. Ši infomacija yra skirta tam, kad padėtų išsirinkti arba bent jau pakeisti neetiškus, cheminius produktus saugiais sau, šeimai ir aplinkai. Vis dėlto, ekologijoje svarbiausia yra – saikas. Žmogus gali išsiversti su gerokai mažesniu kiekiu daiktų nei įsivaizduoja, būtent dėl to dažnai kalbu apie minimalizmą. Raginu neapsikrauti beverčiais daiktais ir rinkis kokybę vietoj kiekybės. Ekologija prasideda nuo vidinio suvokimo, kaip gyveni ir kokį pėdsaką palieki po savęs, nuo tavo kasdieninių sprendimų ir pasirinkimų. Net maži pokyčiai veda į reikšmingus rezultatus.

Rašote savo malonumui ar turite verslo planą?
Mano tinklaraštis susikūrė šalia mano rankdarbių verslo – La Pepa Boutique. Facebook puslapyje dalinausi ne tik rankdarbiais, bet ir savo mintimis, idėjomis, kol galiausiai nusprendžiau tam sukurti atskirą platformą. Taip atsirado La Pepa Blog tinklaraštis ir atskiras jam skirtas FB puslapis.  Nors rašau tik iš malonumo, turiu tolimesnių idėjų. Jau turime elektroninę parduotuvėlę, kurioje bus galima įsigyti ekologiškus produktus šeimai.

Kokius blogus pati skaitote ir rekomenduojate kitiems?
Nors dauguma mano skaitomų blogų yra anglų kalba, turiu ir keletą mylimų lietuviškų blogų:  
Healthy Happened – sveika gyvensena ir daugybė receptų įkvėpimui.
Buvau Ten – tinklaraštis apie keliones. Kelionės man – vienas nuostabiausių dalykų gyvenime. Kadangi investuojame ne į daiktus, o į patirtis, keliaujame gana dažnai. Šiame tinklaraštyje randu daug naudingos informacijos bei idėjų.
Ten kur namai – mano labai mylimas tinklaraštis apie namų interjerą. Namams skiriu daug energijos ir dėmesio, juk čia praleidžiam daugiausia laiko, tai yra šeimos branduolys.  Su malonumu skaitau apie interjero idėjas, grožiuosi netradiciniais sprendimais, ieškau įkvėpimo.
O kai aš užaugsiu – mamos dienoraščiai, šeimyniškos istorijos, kasdienybė ir atradimai.
Sezoninė virtuvė – domiuosi sezoniniu valgymu nes nieko nėra geriau už sezoninius vaisius ir daržoves. Sezono metu valgomi vaisiai ir daržovės yra patys vertingiausi, skaniausi, sultingiausi. Iš šio tinklaraščio dažnai semiuosi įkvėpimo ir sezoninių receptų idėjų.

Kas sunkiausia rašant blogą? Ir kaip su tuo kovojate?
Sunkiausia yra jam rasti laiko! Po duoklės šeimai ir darbui teisinėje institucijoje, tinklaraščiui jo lieka visai nedaug. O kur dar La Pepa Boutique užsakymai! Turiu daugybę idėjų, kuriomis noriu pasidalinti, deja ne visada tam pakanka laiko. Daugiausia nuveikiu ramiais vakarais, kuomet dukrytė miega. Kadangi mažoji miegoti eina gana anksti 19-20 val, mano darbams lieka visas vakaras. Savo laiką labai branginu – neleidžiu jo vėjais, nešvaistau energijos nereikšmingiems dalykams ir daug planuoju. Mano milžiniška užrašinė daugeliui gali sukelti juoką, o man ji padeda išlaikyti organizuotumą, planuoti laiką ir išlikti ramiai. Kokius sprendimus galima priimti, kai galvoje minčių chaosas? Tik ramios, švarios mintys padeda priimti išmintingus sprendimus.

O kas labiausiai džiugina?
Džiugina, kad tinklaraštis padeda surasti bendraminčius ir atveda į mano gyvenimą nuostabių, įdomių asmenybių. Džiugina, kuomet skaitau atsiliepimus apie tinklaraščio įtaką ir matau rezultatus savo aplinkoje. Štai pusseserė įsigijo daugkartinį vandens butelį, kolegės susidomėjo minimalizmu, didžiausia šopoholikė atbėgo pasigirti, kaip susilaikė nepirkusi naujos poros batų, draugės susidraugavo su šampūno muiliukais, skaitytojos pakeitė skystą muilą į kietąjį ir t.t.  Bet labiausiai džiugina tai, jog savo pavyzdžiu galiu parodyti, kad ekologiškas gyvenimo būdas bei minimalizmas nėra pilkas ar nuobodus, o atvirkščiai, suteikia daugybę naujų atradimų ir galimybių! Džiaugiuosi, jog taip galiu parodyti dukrytei, jog gyvenimo džiaugsmas slypi ne materialiuose dalykuose.

Kuris jūsų blogo įrašas jums mieliausias?
Turbūt neįmanoma pasirinkti vieno, man jie visi brangūs ir mieli! Kiekvienam įrašui skiriu daug laiko ir kiekvienas jų siunčia atskirą žinutę skaitytojui.

Ką patartumėte norintiems pradėti rašyti?
Svarbiausia, kad tinklaraštis gimtų iš vidinės idėjos. Kuomet sukuri tinklaraštį, turi aiškiai žinoti, apie ką nori rašyti. Linkiu brandinti idėją viduje tol, kol ji bus pasirengusi išvysti dienos šviesą. Tuomet tiesiog imkite ir rašykite. Viskas kas daroma nuoširdžiai mus vienaip ar kitaip praturtina.

Eglės tinklapis ir blogas: www.lapepaboutique.com

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai