Sausio 15, 2018
Vieną geriausių buhalterinių kompanijų Londone įkūrusi lietuvė: „nekvalifikuoto buhalterio patarimai verslininkui atneša daugiau žalos nei naudos“
DOVILĖ ILEVIČIŪTĖTekstas: DOVILĖ ILEVIČIŪTĖ
Vieną geriausių buhalterinių kompanijų Londone įkūrusi lietuvė Diana Hurta.

Anglijoje sklando posakis, kad už kiekvieno sėkmingo verslo slypi geras buhalteris. Lietuvė DIANA HURTA, vienos iš pirmaujančių Jungtinėje Karalystėje buhalterinės ir konsultacinės daugiakalbės įmonės DH Accounts & Legal Ltd (DHAL*) įkūrėja pritariamai linkčioja galvą. „Buhalterija yra labai svarbi verslo dalis, nes verslininkas, remdamasis finansine ataskaita, kuria strateginius planus, gali priimti geresnius sprendimus, kurie sumažina riziką ir padeda verslui augti“, - įsitikinusi ji.

Prieš kelis metus praradusi ir darbą, ir sveikatą šiandien Diana – sėkmingos buhalterinės įmonės savininkė. Jau trečius metus iš eilės DHAL patenka į prestižinių industrijos apdovanojimų The British Accountancy Awards finalą, o praėjusiais metais atsidūrė pirmajame trejetuke, kaip viena geriausių buhalterinių kompanijų Londone. Organizatorius sužavėjo įkūrėjos energija, ryžtas. Dianai šie net pašnabždėjo, jog nei viena nauja kompanija dar nebuvo patekusi tarp geriausių. „Augame išties labai greitai. Niekada nebūčiau pagalvojusi, kad vos per metus tiek pasieksime. Pradėjusi verslą vienui viena šiandien jau turiu šešis darbuotojus“, - sėkme džiaugiasi lietuvė.

Šiuo metu kai tiek daug kalbama apie vyrų ir moterų lygybę, lietuvė sukasi vyrų dominuojamo finansinio pasaulio aplinkoje. Tačiau tik šypteli paklausta, ar teko patirti nemalonių incidentų vien todėl, kad ji - moteris? „Taip, aš daugiausiai dirbu su vyrais verslininkais, verslo susitikimuose irgi dažniausiai dalyvauja vyrai, net studijuodama universitete buvau apsupta vien vyrų – niekada jokių problemų man neiškilo. Moteris pirmiausia turi rodyti pagarbą sau, taip pat ir kitiems, tai jaučiasi ir matosi. Tiek vyrai, tiek moterys tai įvertina“, - šypsosi verslininkė.

Savotiškai esu dėkinga už užklupusius sunkumus. Tai man padėjo sukurti tai, ką turiu šiandien“, -sako Diana Hurta. Foto: Tosu Web Photography.

Nei darbo, nei sveikatos

Mus užklupusios nelaimės, praradimai, ligos kartais yra gyvenimo dovanos. Sunkiausios akimirkos labiausiai padeda susidėlioti prioritetus, kitaip pažvelgti į savo aplinką, suprasti, kas iš tikrųjų yra svarbiausia, o kas – mūsų pačių sukurti bereikalingi rūpesčiai. Tuomet sustojame, įkvepiame ir tarsi pradedame gyventi iš naujo. „Aš netgi savotiškai esu dėkinga už užklupusius sunkumus. Tai man padėjo sukurti tai, ką turiu šiandien“, - pasakojimą pradeda Diana.

2009-aisiais lietuvė buhaltere pradėjo darbuotis tarptautinėje programinės įrangos kompanijoje, įsikūrusioje visai šalia Westminster parlamento rūmų. „Man patiko multikultūrinė aplinka ir tai, kad galėjau mokytis iš geriausių srities profesionalų. Labai gaila, kad po trijų metų kompanija nusprendė užverti Londono ofiso duris“.

Žinote, kaip kartais atrodo, kad visos gyvenimo negandos užklumpa vienu metu? Praradusi darbą lietuvė po kelių mėnesių neteko ir sveikatos. „Tapau bedarbe ir varsčiau Jobcentre (D. Britanijos darbo biržos) duris. Netrukus visiškai pašlijo sveikata, negalėjau vaikščioti, prasidėjo kojų, vėliau nugaros skausmai, o dar po dviejų metų skausmas pakirto visą kūną. Dar ir Jobcentre nepratęsė biuletenio, o man neliko jėgų su jais aiškintis, nors praktiškai buvau invalidė“.

Niekas niekam nenukrenta iš dangaus: reikia mokytis ir dirbti. Įmonių valdymo ir kompanijų finansų bakalauro diplomą Dianai įteikė pats profesorius Vytautas Landsbergis. Kelis metus ji Vilniaus Gedimino Technikos universitete įnirtingai kalė skaičius, lenteles, teisės ir finansų aspektus. Baigiamajam darbui Diana išnagrinėjo visą Lietuvos elektrinės struktūrą, valdymą, susitiko su elektrinės finansų specialistais ir paruošė Lietuvos elektrinės finansinę analizę.

Rasti naują darbą nesėkmingai bandžiusi Diana suprato, kad ji atrodo nedarbinga kitų akyse. Kenčianti skausmus, beveik prikaustyta prie lovos moteris nepasidavė ir apgalvojusi visas galimybes suvokė, kad ji vis tiek gali panaudoti savo žinias, patirtį ir padėti draugams, pažįstamiems spręsti klausimus, susijusius su finansais, mokesčiais, verslo teisėmis. „Vietoje to, kad ieškočiau kas mane įdarbintų, pati susikūriau darbo vietą. Turėdama buhalterinių, finansinių, teisinių žinių galėjau darbuotis ir iš namų“.

Pirmais metais ne viskas ėjosi kaip sviestu patepta. Trūko klientų, įsivažiuoti buvo nelengva. Tačiau Dianos pastangos nenuėjo perniek, o ledai ypač pajudėjo kai DHAL atsidūrė tarp finalistų The British Accountancy Awards for Accountancy Practice Start-Up apdovanojimuose. „Žinojimas, kad geriausi industrijos ekspertai atkreipė į mus dėmesį ir įvertino pastangas suteikė pasitikėjimo ir patvirtino, kad esu teisingame kelyje“. Dianos vyras taip pat prisijungė prie mylimosios sumanyto verslo. Iš Čekijos kilęs Petr įgijo meno ir dizaino bei viešųjų ryšių ir marketingo studijų diplomus, yra Marketingo instituto narys (Chartered Institute of Marketing). Pasak lietuvės, ji yra finansinė kompanijos pusė, o Petr – kūrybinė. „Manau tai didelė privilegija dirbti kartu, nes kas jau kitas paprotins darbe. Dažnai manęs klausia, kaip mes galime kartu dirbti kaip vyras ir žmona. Labai paprastai: viskam yra savas laikas, yra laikas dirbti, yra laikas šeimai, yra laikas poilsiui. Mes gerbiame vienas kito autoritetą: vyras yra galva šeimoje, o aš – versle“.

Diana su vyru Petr. „Mes gerbiame vienas kito autoritetą: vyras yra galva šeimoje, o aš – versle“, - 
sako DHAL įkūrėja. Diana su vyru Petr. „Mes gerbiame vienas kito autoritetą: vyras yra galva šeimoje, o aš – versle“, - sako DHAL įkūrėja.

DH Accounts & Legal Ltd įkurta vos daugiau nei prieš metus, o pasiekimų ir planų daugybė. „Mūsų įmonė teikia paslaugas pradedantiesiems, smulkesniems ar jau tvirtai ant kojų atsistojusiems verslininkams, norintiems pradėti verslą arba jį tobulinti ir plėsti JK. Netvarkome jokių pašalpų, rezidento kortelių ir panašiai. Dirbame su įvairiais finansų specialistais – marketingo, vadybos, teisės. Taip pat organizuojame kursus startuoliams, verslo kontaktų užmezgimo renginius“, - pasakoja D. Hurta.

Geriausias vaistas

Kokia ta paslaptingoji liga netikėtai užklupusi Dianą? Lietuvei atliktas ne vienas magnetinio rezonanso (MRI) ir kiti tyrimai, tačiau konkrečios diagnozės ir gydymo plano taip niekas ir nepateikė. Neurologai tai įvardijo kaip lėtinį skausmą, reumatologų diagnozė - lėtinis skeleto ir raumenų skausmas. Vaistus išrašė tik nuskausminamuosius, kurie ne itin gelbėjo. „Tiesą pasakius, pavargau varstyti NHS gydytojų kabinetų duris. Supratau, kad nesvarbu kuo sergu, svarbu kažko imtis, juk kūnui reikia gydymo, kuris veikia, tai koks skirtumas kokia diagnozė.

Privačių specialistų skirti vaistai per pusę sumažino skausmus. Pasitaiko dienų ir šiandien, kada neatsikeliu iš lovos, bet vis rečiau ir rečiau. Pas fizioterapiautą lankausi kartą į savaitę, taip pat pas chiropraktiką“. Netikėta ir neaiški Dianos liga sunkiu išbandymu tapo ne tik jai, bet ir jos vyrui. „Pasitaikė visko. Žmonių, kurie netgi bandė pasipelnyti iš beviltiškos situacijos, nusisukusių draugų. Bėdoje pažinome tikrus draugus ir atradome naujų. Santuokoje net lėkštės skraidė, nes mano nervai sunkiausiu metu buvo visai pakrikę, skausmams užėjus negalėdavau kontroliuoti savęs. Tačiau dabar su vyru esame neišskiriami draugai ir prisiminę skraidančius indus abu juokiamės. Tikrai yra ką prisiminti. Vyrui irgi teko daug ko dėl manęs atsisakyti ir kurį laiką turėjo mane prižiūrėti“.

Kūno skausmai atima labai daug jėgų. Dianos sveikatos būklė iki šiol diktuoja gyvenimą ir niekada negali žinoti, kada užklups negalavimai. „Jei neklausau savo kūno, tai paskui gailiuosi, - pasakoja ji. – Pakeičiau mitybą, rytais valgau salotas, užkandžiams renkuosi įvairius riešutus, džiovintus vaisius. Kadangi negaliu ilgai stovėti, susiradau receptų, ką galima greitai ir, žinoma, sveikai pagaminti pietums. Mėsos valgau mažai, į racioną įtraukiau kruopas, prieskonius, kurie stiprina imunitetą. Kai pritrūksta fantazijos su vyru užsisakome specialias produktų dėžes į namus ir gaminame pagal kartu su jomis pateiktą receptą. Vyras taip netgi pamėgo gaminti! Geriu labai daug arbatos, ypatingai žalios ar prieskoninių žolelių. Rytais sportuoju, darau tempimo ir raumenų stiprinimo pratimus, kuriuos man rekomendavo fizioterapiautas ir chiropraktikas. Mėgstu aerobiką. Man lengva dirbti su kūnu, nes šokius lankiau jau nuo šešių metukų ir netgi tapau profesionalia šokėja. Kartais po darbo tiesiog įsijungiu muziką ir šoku. Mėgstu rock’n’roll’ą, salsą ir džiazą. Be galo svarbus ir poilsis, vakare atsipalaiduoju, praktiškai niekas man neprisiskambina nuo 18 valandos. Laikytis rutinos nėra lengva, tačiau mokausi rasti balansą visumoje. Pozityvumas, manau, pats geriausias vaistas nuo ligų“.

Diplomas – iš V. Landsbergio rankų

Daugelis šiais laikais sėkmingais verslininkais nori tapti per dieną. Žinoma, pasitaiko vadinamųjų overnight millionaire istorijų, tačiau tik viena kita. O iš tikrųjų, niekas nenukrenta niekam iš dangaus: reikia mokytis ir dirbti. 2004-aisiais įmonių valdymo ir bendrovių apskaitos bakalauro diplomą Dianai įteikė pats profesorius Vytautas Landsbergis. Kelis metus ji Vilniaus Gedimino Technikos universitete įnirtingai kalė skaičius, lenteles, teisės ir finansų aspektus. Baigiamajam darbui Diana išnagrinėjo visą Lietuvos elektrinės (Lietuvos VRE) struktūrą, valdymą, susitiko su elektrinės finansų specialistais ir paruošė Lietuvos elektrinės finansinę analizę. „Nuo vaikystės buvau labai aktyvi, organizuodavau įvairias viktorinas, žaidimus, stovyklas ir labai mėgau mokytis. Lankiau Elektrėnų Versmės gimnaziją, kur tokie dalykai kaip matematika, fizika, geometrija buvo mano mėgstamiausi ir tiesiog puikiai sekėsi. Taip pat visuomet patiko istorija. Iki šiol mėgstu nagrinėti istorinius faktus, skaityti istorines knygas“.

Ties universitetu lietuvės žinių siekimas nesibaigė. Ji priklauso JK smulkaus verslo federacijai (Federation of Small Business (FSB)), Direktorių institutui (Institute of Directors (IOD)), Vadovų institutui (Chartered Management Institute (CMI)). Šiuo metu Diana ruošiasi Mokesčių instituto (Chartered Institute of Taxation (CIOT)) egzaminui. „Ar mokslai reikalingi sėkmingam verslui? Priklauso nuo tipo. Bet ar jūs eitumėte pas juristą, daktarą, kuris yra savamokslis? – svarsto D. Hurta. - Mano verslo sritis - ne išimtis. Kaip aš galėčiau konsultuoti apie verslą, buhalteriją, mokesčius neturėdama išsilavinimo? Kiekvienais metais vaikštau į seminarus, papildomai laikau reikiamas kvalifikacijas, juk aplinkybės ir įstatymai keičiasi. Mano žodžiai turi turėti pagrindą. Nekvalifikuoto buhalterio patarimai verslininkui atneša daugiau žalos nei naudos“.

Geram buhalteriui vien mokslų, vis dėlto, neužtenka. Pasak Dianos, būtinas ir paprasčiausias supratingumas. „Įsijausti į verslininko kailį. Svarbiausia pagalvoti, kaip verslininkas gali panaudoti buhalterio pateiktą informaciją, kuo jam tai naudinga. Taip pat svarbus palaikymas ir pastiprinimas kritiniu metu. Buhalteriją galima tvarkyti ir patiems, mes klientams visada duodame pasirinkti, jei reikia, apmokome dirbti su buhalterinės apskaitos programa Sage One. Tačiau ruošti galutines finansines ataskaitas patarčiau perduoti specialistui, t.y buhalteriui. Paruošti jas teisingai ir tvarkingai jau reikia žinių, pavyzdžiui, kokios išlaidos yra leistinos, žinių dėl PVM, nes jis skiriasi priklausomai nuo paslaugos ar prekės. Metinės ataskaitos turi atitikti FRS (Financial Reporting Standards) reikalavimus, o deklaracijos - HM Revenue & Customs (Jos Didenybės mokesčių ir muitų inspekcijos) reikalavimus“, - pataria Diana.

CREDO
Niekada nepasiduoti ir išlikti pozityviai.

KNYGA
Richard Branson „Screw it, let’s do it“.

DIENA
Keliuosi anksti, apie 7 val. Sportuoju 15-30 min. kol vyras ruošia pusryčius. Visada pusryčiams geriame žalios arbatos. Kavą geriame tik kai susirenka visa komanda. Didžioji mūsų kompanijos veiklos dalis - internete, tad ir ofisą savo patogumui įsikūrėme namuose. Taip sutaupome laiko, nereikia keliauti į ir iš darbo. Nuo 8 iki 9 aptariame verslo dienos ir savaitės planus. 15 minučių skiriu kompanijos buhalterijai peržiūrėti. Vėliau planus aptariame su visa DHAL komanda. Pirmą dienos pusę dirbu su komanda, o antrąja pasilieku savo darbams. Kiekviena mano diena yra suplanuota ir tam tikros dienos savaitėje turi savo užduotis. Netgi telefoninius skambučius planuoju. Jei pietaujame namuose, dažniausiai gaminu itališkus patiekalus. Taip pat mėgstu kepti pyragus, tad savo komandą kartais palepinu pačios keptais skanėstais. Darbą baigiame apie 17 val. Apžvelgiame nuveiktus darbus ir suplanuojame kitą dieną, savaitę ar net mėnesį. Vakare su vyru atliekame namų ruošos darbus planuojame atostogas, atsipalaiduojame. Labai mėgstu kryžiažodžius, nerti. Penktadieniais vakarus leidžiame vietiniuose baruose ar restoranuose - Rytų Londone, Leytonstone, jų yra daugybė, nes per paskutiniuosius kelis metus šis rajonas virto itin madingu.

LONDONAS
Man labai patinka Covent Garden, ypatingai spalvingasis Neal’s Yard kiemas, įsikūręs netoli Seven Dials sankryžos, kurioje susikerta septynios gatvės.

KELIONĖS
Kartą per metus su vyru keliaujame į Torquay – kurortinį pajūrio miestą, įsikūrusį pietvakarių Anglijoje, Devone. Klimatas čia beveik kaip tropikuose, fantastiški saulėti paplūdimiai. Apsigyvename bute su vaizdu į jūrą, netoli miesto centro, kur išsidėstę daugybė restoranų, gyvos muzikos barai, ledų parduotuvės. Labai patiko iš čia laivu plaukti į Dartmouth ir grįžti atgal garvežiu.

STILIUS
Man sunku rasti tinkamų drabužių parduotuvėse, nes esu smėlio laikrodžio figūros ir labai mėgstu retro stilių. Daugiausiai apdarų esu susikūrusi pati, o idėjas įgyvendina mano mama, kuri yra profesionali siuvėja ir turi savo siuvykla Londone Audrey Tailoring Ltd. Ji pasiuvo ir mūsų su vyru vestuvinius apdarus.

LIETUVA
Gimiau Zarasuose, tačiau kai buvau trejų metukų tėvai išsikraustė į Elektrėnus. Tad su jaunesnėmis dvynėmis seserimis augome Elektrėnuose. Ateities planų su Lietuva nesieju. Visų pirma todėl, kad ištekėjau už čekų tautybės vyro. Antra, visą gyvenimą susikūrėme Jungtinėje Karalystėje. Mes mielai Lietuvoje laiką leidžiame atostogų metų, aplankome šeimą, draugus. Tiek man, tiek vyrui labai patinka Nida, Palanga, Klaipėda, Trakai, Vilnius, Druskininkai ir Birštonas. Žinoma, atostogų dalis tenka ir mano vyro gimtinei Čekijai. Tai nuostabi šalis, apsupta istoriniais miestais, pilimis, kalnais ir miškais.

ANGLIJA
Baigusi universitetą norėjau pertraukos nuo mokslų. Agentūra Lietuvoje surado darbą JK viešbutyje. Nežinojau net kur važiuoju. Atsidūriau mažame Exford miestelyje, Somerset’e. Įsimylėjau tiek šią vietą, tiek gyventojus. Patiko anglų kultūra, kaimai, gamta, senoviniai miesteliai. Be abejo, tai atrodė ir kaip galimybių šalis. Po trijų mėnesių nusprendžiau tobulinti anglų kalbą, toliau mokytis buhalterijos, ieškoti darbo finansų srityje ir pasilikti Anglijoje. Žinoma, ilgėjausi Lietuvos. 2006-aisiais apsigyvenau Londone. Susiradau čia gyvuojančią lietuvių - rusų bendruomenę, kurie tapo mano draugais. Šioje bendruomenėje sutikau ir savo vyrą: nors jo gimtoji kalba čekų, gyvendamas Londone jis pramoko rusų. Susipažinome teminiame Back To School vakarėlyje. Kadangi vakarėlio tema buvo susijusi su pamokomis, manęs paprašė vadovauti šokių pamokai. Mokiau visus šokti retro stiliaus linijinį, angliškai - stroll (line dance). Kartais juokauju, kad mano vyras tikriausiai įsimylėjo mano kojas. Petr man pasipiršo ant žymiojo Karolio (Charles) tilto Prahoje.

*DHAL yra profesionali įmonė, teikianti konsultacines, buhalterinės apskaitos, mokesčių ir teisines paslaugas mažoms įmonėms, įskaitant startuolius visoje Anglijoje, anglų, lietuvių, rusų, čekų, slovakų ir lenkų kalbomis. Tinklapyje rasite Dianos straipsnius įvairiomis verslininkams naudingomis temomis lietuvių kalba. Ji netgi yra prašiusi mini e-knygą tiems, kas vykdo savarankišką veiklą (self-employed), kurią PDF formatu galima atsisiųsti nemokamai.
Daugiau informacijos: [email protected] arba
www.dhaccountslegal.com, facebook.com/dhaccountslegal.

Straipsnio komentarai

  • Saunuole!!!!!!!!!!! Jetau kaip man patinka, kai tautieciai taip aukstai pakyla, faina, faina, liux!!!! Linkiu Dianai dideles SEKMES ir SVEIKATOS!!!!!!
    1. Asta // Kovo 6, 2019 // 12:25
    0
    Cituoti komentarą Siūlau šalinti
  • Saunuole!!!!!!!!!!! Jetau kaip man patinka, kai tautieciai taip aukstai pakyla, faina, faina, liux!!!! Linkiu Dianai dideles SEKMES ir SVEIKATOS!!!!!!
    1. Asta // Kovo 6, 2019 // 12:25
    0
    Cituoti komentarą Siūlau šalinti
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai