Spalio 18, 2017
2017 metų „Man Booker“ premija skirta JAV rašytojui George'ui Saundersui
© Foto: http://themanbookerprize.com.

JAV autorius George'as Saundersas (Džordžas Sondersas) antradienį tapo tik antruoju amerikiečių rašytoju, pelniusiu Britanijos literatūros premiją – „Man Booker“, skirtą už jo pirmąjį romaną „Linkolnas bardo būsenoje“ (Lincoln in the Bardo).

Prestižiškiausio literatūrą anglų kalba rašančių autorių apdovanojimo žiuri nuomone, G. Saunderso romanas yra itin originalus. Knygoje aprašoma Abrahamo Lincolno (Abraomo Linkolno) vienuolikmečio sūnaus Willie (Vilio) mirtis, perteikta šimtų pasakotojų lūpomis.

Bardo būsena yra budizmo samprata, perteikianti tarpinį būvį – pavyzdžiui, nuo mirties iki naujo persikūnijimo.

„Šio itin originalaus romano forma ir stilius atskleidžia sąmojingą, sumanų ir jaudinantį pasakojimą“, – per premijos paskelbimo ceremoniją Londone sakė vertintojų komisijos pirmininkė Lola Young (Lola Jang).

58-erių G. Saundersas sakė, kad apdovanojimas jam yra „milžiniška garbė, kurios tikiuosi būti vertas likusiais savo darbais likusį savo gyvenimą“.

Trumpoje ir politinių atspalvių kupinoje padėkos kalboje rašytojas nevengė užuominų į dviprasmiškai vertinamą JAV prezidento Donaldo Trumpo (Donaldo Trampo) politiką.

„Gyvename keistais laikais, – sakė jis susirinkusiems klausytojams. – Dažnai girdime, kad reikia ginti kultūrą. Štai šis vakaras ir yra kultūra.“

Rašytojas žurnalistams sakė, esąs priblokštas ir vos galintis patikėti gavęs apdovanojimą.

„Manau menininkui labai padeda pripažinimas, – teigė G. Saundersas. – Mano nuomonė apie save kiek pagerėjo.“

„Man Booker“ apdovanojimą sudaro atminimo prizas ir 52,5 tūkst. svarų (59 tūkst. eurų) premija. Be to, laureato knygų pardavimai paprastai smarkiai suintensyvėja.

Mėgavosi kūrybine laisve

Šių metų pretendentų gauti šią premiją trumpasis sąrašas sukėlė daug diskusijų, nes į jį nebuvo įtraukti garsių rašytojų vardai. Vienas britų žurnalistas sakė buvęs labai jo nustebintas , o vienas žymiausių literatūros kritikų JAV pasmerkė premijos „amerikanizaciją“.

Dėl nugalėtojo vardo rungėsi trys rašytojai iš JAV, du britais ir vienas Britanijos ir Pakistano pilietybes turintis rašytojas.

Šis apdovanojimas buvo įsteigtas 1969 metais, o galimybė premiją skirti rašytojams iš Tautų Sandraugai nepriklausančių šalių buvo atverta 2014 metais.

Pernai rašytojas Paulas Beatty (Polas Bitis) tapo pirmuoju amerikiečiu, laimėjusiu prestižinį „Man Booker“ apdovanojimą už romaną „Išdavikas“ (The Sellout).

G. Saundersas buvo šių metų lažybininkų favoritas gauti premiją.

Romaną „Linkolnas bardo būsenoje“ jis parašė per ketverius metus, tačiau temą sugalvojęs dar prieš 20 metų, per spaudos konferenciją po ceremonijos sakė rašytojas, kuris pats yra budistas.

G. Saundersas sakė iš pradžių nelabai žinojęs, kaip papasakoti istoriją, bet mėgavęsis kūrybine laisve.

„Mano nuomone, tikra rašymo meistrystė yra noras kažką pasakoti, nežinant, koks bus rezultatas“, – pridūrė rašytojas.

Apsispręsta „be mūšių ir kraujo“

Per savo ilgą ir įvairiaspalvę rašymo karjerą G. Saundersas išleido kelis apdovanojimų pelniusių apsakymų rinkinius, esė, iliustruotų pasakėčių ir populiarių knygą vaikams bei daugybę žurnalistinių straipsnių.

2006 metais jam skirta Guggenheimo (Gugenheimo) premija ir MacArthurų (Makarturų) premija, o 2009 metais – Amerikos meno ir literatūros akademijos apdovanojimas

G. Saunderso varžovai dėl „Man Booker“ premijos buvo labai skirtingi. Tarp jų buvo dar vienas amerikietis – romano „4321“ autorius Paulas Austeris (Polas Osteris).

Į trumpąjį sąrašą įtraukti dar dvejų debiutuojančių romanų rašytojų vardai, „Vilkų istoriją“ (History of Wolves) parašiusi Emily Fridlund (Emili Fridlund) ir 29-erių Fiona Mozley (Fiona Mozli) už romaną „Elmetas“.

Ketvirtąjį kartą į trumpąjį sąrašą pateko britų rašytoja Ali Smith (Ali Smit) su romanu „Ruduo“ (Autumn). Dar vienas dėl premijos rungęsis kūrėjas – Britanijos ir Pakistano pilietybę turintis Mohsinas Hamidas su savo antruoju į trumpąjį sąrašą patekusiu romanu „Išėjimas į Vakarus“ (Exit West).

Anot „Man Booker“ žiuri pirmininkės L. Young, penki vertintojai sprendimą priėmė tik antradienį 14 val. 40 min. vietos (16 val. 40 min. Lietuvos) laiku.

Ji sakė, kad rašytojų tautybės nebuvo paisoma ir kad žiuri vertino kūrinius labai kruopščiai bei nuodugniai.

„Dėl nugalėtojo apsispręsta be mūšių ir kraujo“, – sakė L. Young.

BNS inf.

Raktažodžiai: KnygosLentyna

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta