Rugsėjo 4, 2017
Transformacijos koučerė Rita Grinevičienė: RIBOS – TIK MŪSŲ MINTYSE
NATALIJA VORONINA
"Nustok ieškoti kaltų ir prisiimk visą atsakomybę už savo gyvenimą, tik tu pats esi atsakingas už jį", - įsitikinusi Rita Grinevičienė. © Foto: Evelina Eve.

Jungtinėje Karalystėje dešimtmetį gyvenanti 35-erių RITA GRINEVIČIENĖ nuo mažumės svajojo tapti bendrosios praktikos slaugytoja. Tačiau pasiekus šį tikslą, ją ėmė kankinti rutina, kurią moteris nusprendė praskaidrinti tinklinės rinkodaros verslu, o šiandien dar ir koučingu. Jau visai netrukus, verslininkė rankose laikys ir savo kūrybos praktinę knygą, kurios dėka Rita siekia padėti kitiems taip, kaip kažkada padėjo pati sau. Nes svajonės keičiasi ir bėgti paskui jas niekada nėra vėlu.

Užbaigėte keturis metus trukusį slaugos bakalaurą, tuomet Kauno medicinos universitete du metus studijavote Visuomenės sveikatos vadybos magistrantūrą. Bendrosios praktikos slaugytoja dirbote ir atvykusi į Jungtinę Karalystę. Ar siekiai laikui bėgant tiesiog pasikeitė?

Šeimoje esu šeštoji slaugytoja: mano mama ir tetos dirba bendrosios praktikos slaugytojomis Lietuvoje. Kai pirmą kartą ligoninėje pamačiau darbuotojus su baltais chalatais, nusprendžiau, kad ir aš būsiu slaugytoja, nors kai kurios tetos ir bandė atkalbėti. Buvau per daug užsispyrusi ir savo tikslą pasiekiau. 

Kai vedina vyro išvažiavau į Angliją, svajojau kuo greičiau įsidarbinti – pateikiau dokumentus į reikiamas institucijas bei ėmiau laukti patvirtinimo. Laukti slaugytojos darbo teko ilgai, tad per agentūrą įsidarbinau pašte. Atsimenu, buvo dienų, kai rūšiuodavau laiškus ir verkdavau, kad šešerius metus studijavau universitete, o dabar dėlioju laiškus. Sulaukusi taip trokšto patvirtinimo, kaip mat įsidarbinau pagal profesiją ir kurį laiką buvau labai patenkinta ir darbu, ir atlyginimu. 

Tačiau atėjo metas, kai rutina darbas-namai-darbas-namai ėmė nebedžiuginti, norėjau siekti daugiau. Tuo metu mano kelyje pasirodė tinklinė rinkodara. Šioje srityje, per 2.5 metų laikotarpį, kartu su vyru pasiekėme lyderių poziciją, buvome apdovanoti dvejomis „viskas įskaičiuota“ kelionėmis ir automobiliu. O štai dirbdama slaugytoja esu gavusi tik kalėdinę atvirutę ir mažą kalendorių. Taip pat slaugytojos darbe dažniausiai girdėdavau apkalbas, nusiskundimus, o verslo susitikimuose ir apmokymuose – paskatinimus, paramą, džiaugsmą už kiekvieną naują pasiekimą. 

Tinklinė rinkodara daugeliui kelia abejonių, yra vertinama ne itin palankiai. 

Drįsčiau su jumis nesutikti. Kai kalbame apie tinklinę rinkodarą ir atsiliepimus apie ją, turime labai atsargiai vertinti, kieno tie atsiliepimai. Daugelis negatyvių pasisakymų atkeliauja iš žmonių, kurie niekada nėra turėję savo verslo ir visą gyvenimą dirba samdomame darbe. Jie dažnai nori praturtėti taip greitai, jog, jeigu per pirmą savaitę neuždirba milijono, nusprendžia, kad verslas neveikia. Eidamas į darbą, žmogus aukoja savo laiką ir pastangas, tačiau kažkodėl, kai kuria verslą, jis nori, kad visa įvyktų be didelio įdirbio, pastangų ir laiko investicijų.

Jeigu pažvelgtume į pačių sėkmingiausių ir daugiausiai uždirbančių verslininkų atsiliepimus apie tinklinę rinkodarą, susidarytumėme skirtingą įvaizdį. Pasaulinės verslo įmonių grupės Virgin savininkas Richard Branson, „Turtingas tėtis, vargšas tėtis“ knygos autorius Rober Kiyosaki, verslininkas Tony Robbins, seras Alan Sugar, buvęs Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Bill Clinton ir daugelis kitų verslo ir finansų industrijos atstovų tinklinę rinkodarą vadina 21-ojo amžiaus verslu. 

Šis verslo modelis suteikia galimybę paprastiems žmonėms sukurti savo verslą be milžiniškų investicijų bei pasiekti finansinę nepriklausomybę. Į tinklinę rinkodarą galima žvelgti kaip į puikų universitetą, kuriame gali išmokti ir lavinti įvairius įgūdžius.

"Jeigu pažvelgtume į pačių sėkmingiausių ir
daugiausiai uždirbančių verslininkų atsiliepimus
apie tinklinę rinkodarą, susidarytumėme skirtingą
įvaizdį. Pasaulinės verslo įmonių grupės Virgin savininkas
Richard Branson, „Turtingas tėtis, vargšas
tėtis“ knygos autorius Rober Kiyosaki, verslininkas
Tony Robbins, seras Alan Sugar, buvęs Jungtinių
Amerikos Valstijų prezidentas Bill Clinton ir daugelis
kitų verslo ir finansų industrijos atstovų tinklinę
rinkodarą vadina 21-ojo amžiaus verslu", - sako transformacijos koučerė ir tinklinės rinkodaros specialistė. Nuotraukoje - akimirka iš šeimyninio gyvenimo. Foto: JurArt's. "Jeigu pažvelgtume į pačių sėkmingiausių ir daugiausiai uždirbančių verslininkų atsiliepimus apie tinklinę rinkodarą, susidarytumėme skirtingą įvaizdį. Pasaulinės verslo įmonių grupės Virgin savininkas Richard Branson, „Turtingas tėtis, vargšas tėtis“ knygos autorius Rober Kiyosaki, verslininkas Tony Robbins, seras Alan Sugar, buvęs Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Bill Clinton ir daugelis kitų verslo ir finansų industrijos atstovų tinklinę rinkodarą vadina 21-ojo amžiaus verslu", - sako transformacijos koučerė ir tinklinės rinkodaros specialistė. Nuotraukoje - akimirka iš šeimyninio gyvenimo. Foto: JurArt's.

Ar galite išvardinti keletą jų?

Saviugda, bendravimo, lyderystės, viešo kalbėjimo, pardavimų, laiko planavimo įgūdžiai. Ir tai tikrai dar ne viskas. 

Visgi šiandien jūsų kasdienybėje dominuoja koučingas. Kaip ši profesija atkeliavo į jūsų gyvenimą? 

Pirmieji žingsniai - tinklinės rinkodaros dėka, nes čia nuolat kalbama apie tikslus, sėkmę, pinigus. Žmogus viso to neturės, jeigu iš praeities paskui jį seks įvairūs ribojantys įsitikinimai, metų metus kauptos neigiamos emocijos, juolab, jei jis patyrė pašaipas vaikystėje, matė tėvų nesėkmės pavyzdžius. Vieniems, visa tai išgyvenus, pavyksta tapti sėkmingais, tačiau kitiems – reikia pagalbos.

Prieš keletą metų ir pati išgyvenau itin sudėtingą laikotarpį versle. Viską priėmiau labai asmeniškai,  šiandien toje pačioje situacijoje elgčiausi ir jausčiausi visiškai kitaip. O tuomet kaltinau ir menkinau save. Pačiu laiku sulaukiau skambučio iš savo draugės, koučerės, jos trys duoti patarimai padėjo man susiimti ir ryžtis keisti gyvenimą. 

Atskleiskite juos.

Visų pirma, nustok ieškoti kaltų ir prisiimk visą atsakomybę už savo gyvenimą, tik tu pats esi atsakingas už jį. Ir jį gali susikurti tokį, kokį nori turėti.

Antra, kiekvieną vakarą užrašyk į sąsiuvinį ar užrašų knygelę tris dalykus, už kuriuos, kam ir dėl ko esi dėkingas.

Ir trečia, praktikuok teisingus, įgalinančius klausimus (angl. empowering questions).

Kokius pokyčius lėmė šie patarimai?

Įžvelgti pokyčius ir savyje, ir savoje kasdienybėje tapo labai lengva. Pradėjau norėti dar daugiau, tad ėmiausi Neurolingvistinio programavimo kursų, taip pat dalyvavau įvairiuose seminaruose, konferencijose. Rodos, kai pradedi savęs pažinimo kelionę, tiesiog negali sustoti. Šiuo metu jau pati dirbu su merginomis/moterimis, kurios turi idėjų ir trokšta jų įgyvendinimo, kuria verslą ir siekia jį plėtoti, nori įgyti pasitikėjimo savimi. Geriausias atlygis šiandien –  matyti klienčių pokyčius. 

Visi mus ribojantys įsitikinimai yra tik mūsų galvoje. Įsitikinimai nėra tiesa – tai tėra konstrukcija, aplink kurią mes koncentruojame savo elgesį. Kiekvienas elgiamės taip, lyg mūsų įsitikinimai būtų tikri ir dėl šios priežasties jie tampa realybe. Ribojančius įsitikinimus „laužyti“ padeda teisingi klausimai. Jeigu mes kasdien kartojam sau: „Kodėl aš tokia nelaiminga?“, „Kodėl man taip nesiseka?“, „Kodėl aš neturiu pinigų?“, smegenys ieško atsakymų ir jūs patenkate į situacijas, atitinkančias būtent tuos klausimus.

Kaip tai pakeisti?

Keiskite klausimus, kuriuos užduodate sau. Įsivaizduokite jog jūsų smegenys yra lyg Google sistema: ko klausit, tą ir gausit. Tad vietoj to, kad svarstytumėte, kodėl esate nelaiminga, klauskite savęs: „Kodėl aš galiu būti laiminga?“, „Kodėl aš esu verta būti laiminga?“, „Kodėl man gali pasisekti?“, „Kodėl aš lengvai pritraukiu sėkmę?“ ir kt.

Keliant pozityvius klausimus, nereikia sąmoningai ieškoti atsakymų. Palikite šią užduotį pasąmonei ir stebėkite pokyčius. Pasitikėkite! Klausimai gali nurodyti jums kryptį, akimirksniu pakeisti jūsų koncentraciją, keisti jūsų mąstymo būseną iš ribojančios į įgalinančią ir, žinoma, atverti duris naujoms galimybėms. Argi tai ne puiku? Prisiminkite, kad kur koncentruojatės, ten ir sutelkiama jūsų energija. Jei kelsite pozityvius klausimus, nepaisydami to, kas šiuo metu vyksta jūsų gyvenime, nukreipsite savo mintis ir protinę galią naujų galimybių ir sprendimų paieškai.

Taigi pastebėjus, visų pirma, pokyčius savyje, pradėjau ieškoti dar daugiau informacijos apie šiuos klausimus ir radau daugybę pavyzdžių, kaip žmonės pakeitė savo gyvenimus juos praktikuojant. Dabar ir visoms savo klientėms rekomenduoju praktikuoti įgalinančius klausimus. Tiesa, pastebėjau, kad neturint reikiamos priemonės/įrankio, klientės net nesiryždavo šiai praktikai, arba pradėdavo, bet greitai nustodavo.

Rita Grinevičienė su vyru ir dukrelėmis. Foto: JurArt's. Rita Grinevičienė su vyru ir dukrelėmis. Foto: JurArt's.

Ko tuomet ėmėtės?

Praėjusį rudenį, viename renginyje, susipažinau su Lina Nikitinaite, kuri išleido „Dėkingumo žurnalą“. Tada supratau, kad priemonė praktikuoti klausimus, buvo lyg trūkstama dėlionės dalis tiems, kurie nori pradėti savęs pažinimo kelią. Ryžausi imtis kūrybos ir jau neilgai trukus pasirodys mano kurta praktinė knygelė, kurioje bus galima rasti konkrečius įgalinančius klausimus. Knygelės dėka kiekvienas, ją įsigijęs, kasdien galės lavinti įgūdžius, užduoti sau „teisingus klausimus“.

O savo klientėms įgalinančius klausimus padedate atrasti jau dabar?

Taip. Kai tik išbandžiau pati ir pamačiau pokyčius, pradėjau sudarinėti asmeniškai kiekvienai klientei klausimų pavyzdžius. 

Kuo jūsų knyga bus ypatinga? Kaip ji vadinsis, kada ją bus galima įsigyti ir kur?

Knyga, pavadinimu „Klausimai, keičiantys gyvenimą“, suskirstyta į 11 skyrių pagal tematiką, pvz.: kaip išgyventi krizę, ugdyti meilę sau, pagerinti finansinę situaciją, santykius šeimoje ir kt. Kiekviename skyriuje yra palikta vietos papildyti knygelę asmeniškai sau svarbiais klausimais. Taip pat dėl mažo knygelės formato, ją su savimi bus galima turėti praktiškai visur. Labai tikiuosi, kad netrukus jau bus galima ją įsigyti internetinėje svetainėje, kuri taipogi šiuo metu yra ruošiama. 

Jūsų koučingo mokymai skirti moterims. O kam bus skirta jūsų kūrybos knyga? 

Knyga bus skirta visiems. Tuo tarpu koučingui turėjau pasirinkti savo idealų klientą, tą, kuriam labiausiai galiu padėti. O žmogus labiausiai gali padėti tiems, kurių asociatyvias situacijas pačiam teko išgyventi.

Koks yra jūsų minėtas „idealus klientas“?

Tai moteris, mama. Ji draugiška, nuoširdi, atvira, mėgstanti bendrauti. Ši moteris sunkiai dirba, myli savo vaikus, tačiau siekia vidinės pilnatvės, turi svajonių, kurias nori įgyvendinti, bet baimės ir įsitikinimai, tokie kaip: „Aš neverta to. Aš nepasitikiu savimi. Jaučiuosi pasimetus. Neturiu paramos“ – nuolat sukasi jos mintyse. 

Ar galite pasidalinti klienčių sėkmės istorijų pavyzdžiais?

Tarkime, mano klientė visiškai neseniai gavo naują verslo sutartį. Kita – bijojo kalbėti su angliakalbiais, tačiau po terapijos su manimi išdrįso užkalbinti kaimyną. Ilgai tuomet jiedu prašnekėjo. Po pokalbio sutikusi mane ji retoriškai klausė: „Nežinau, ko aš taip bijojau?“. 
Dar viena į mane besikreipusi mergina eskalatoriams turėjo fobiją, kurios po mūsų seansų nebeliko. Taipogi kita klientė bijojo skaityti pranešimus viešai, o dabar puikiausiai tai daro. 

Buvo ir toks atvejis, kai moteris dėl savo svorio ir iš to sekančių ribojančių įsitikinimų, manė negalinti sėkmingai vystyti verslo, tačiau terapijos metu sugriovėme visus mitus. 

Taip pat puikus pavyzdys yra klientė, kuri sirgo depresija, stresas jos gyvenime nuolat ėmė viršų, kenkė gyvenimo kokybei, tačiau po terapijos ji sakė: „Atsikračiau viso to kaip akmens nuo krūtinės“. Dirbame toliau, mokomės mylėti ir vertinti save, siekti tikslų.

Laviruojate tarp skirtingų veiklų, taip pat auginate dvi mažametes dukras. Ar kada susimąstėte, kaip motinystė paveikia požiūrį į karjerą ir kokią įtaką jūsų karjera turi atžaloms? 

Taip, susimąsčiau. Tai buvo dar vienas stimulas kurti savo verslą. Dauguma mamų darbe praleidžia 40-60 valandų per savaitę (kai kurios ir daugiau), nemato savo vaikų, juos užaugina auklės ir darželių darbuotojos. 

Verslas man suteikė galimybę dirbti iš namų bei praleisti kur kas daugiau laiko su savo mergaitėmis. Taip pat pasiimu jas kartu su savimi į verslo susitikimus ir keliones, dalyvauju įvairiuose mokyklos renginiuose ir išvykose. Su dukromis dažnai kalbame apie pasitikėjimą savimi, tikslų siekimą. Būnant kartu su manimi, jos taip pat ugdo įvairius įgūdžius, ypatingai, viešą kalbėjimą.

Ko palinkėtumėte žmonėms, vis dar ieškantiems savęs, ar tiems, kurie delsia ryžtis gyvenimo pokyčiams?

Noriu visiems palinkėti išmokti klausyti savo širdies. Mes esame gamtos dalis. Medžiai stiebdamiesi, viduryje augimo, nepasako sau: „Viskas užtenka, daugiau neaugsiu”. Jie auga tiek, kiek gali – ir per akmenis. O mes, net galėdami pasirinkti, neretai patys save stabdome su savo įsitikinimais, baimėmis ir kt. Manoma, kad mūsų siela kas šešias savaites nori augti, tobulėti, tad nestabdykite jos. 
Aš tikiu, kad kiekvienas iš mūsų atėjome į šį pasaulį su žinute, misija. Mes visi esame skirtingi ir mūsų reikia Visatai. Nelaukite geresnio laiko, momento, galimybių, pats geriausias laikas yra čia ir dabar.

Susisiekti su Rita Grinevičiene dėl koučingo ar autorinės knygos įsigyjimo galite el. paštu: [email protected]

Šis interviu spausdinamas Londonietės žurnale. Įsigyti internetu galima čia >>>>>>>>>>>>>>>>>

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai