Birželio 28, 2017
Mirė meškiuką Pedingtoną sukūręs britų rašytojas Michaelas Bondas

Mirė britų rašytojas Michaelas Bondas (Maiklas Bondas), knygų vaikams ir daugelio pamėgto meškiuko Padingtono (Paddington) personažo autorius; jam buvo 91 metai, trečiadienį pranešė leidykla „HarperCollins“.

M.Bondo knygelių apie draugiškąjį meškiuką iš Peru visame pasaulyje parduoda daugiau nei 30 mln. egzempliorių. 2014 metais pagal M.Bondo kūrybą buvo sukurtas didelės sėkmės sulaukęs filmas „Meškiukas Padingtonas“.

Lietuviškai leidykla „Alma Littera“ yra išleidusi dvi M.Bondo knygas: „Meškiukas, vardu Pedingtonas“ ir „Ir vėl meškiukas Pedingtonas“.

„Jis buvo tikras džentelmenas, linksmuolis, labai smagus kompanionas ir žaviausias iš rašytojų“, – rašė „HarperCollins“ leidyklos vaikų knygų vyriausioji leidėja Ann-Janine Murtagh (En Dženin Merta) savo pareiškime.

„Jis amžiams išliks atmintyje dėl savo garsiojo Padingtono meškiuko, vilkinčio puspaltį ir avinčio aukštus guminius batus. Šis meškiukas dar vaikystėje palietė ir mano širdį ir tikrai gyvens ateities kartų širdyse“, – pareiškė ji.

Mintis sukurti šį personažą rašytojui į galvą atėjo 1956 metų Kūčių vakarą, kai M.Bondas, tuomet rašęs ir dirbęs operatoriumi kompanijoje BBC, Londone netoli savo namų šalia Padingtono traukinių stoties esančios parduotuvės vitrinoje pamatė iš pažiūros labai vienišą žaislinį meškutį ir nupirko jį savo žmonai.

Knygoje šis nepriekaištingai mandagus be bilieto važinėjantis meškiukas pasirodo Padingtono stotyje su gerokai padėvėtu lagaminu ir pustuščiu marmelado stiklainiu jame. Ant žaisliuko puspalčio parašyta: Prašau pasirūpinti šiuo meškiuku. Ačiū“.

Atgimimas

Pasirodžius juostai „Meškiukas Padingtonas“, pasaulis iš naujo atrado šį mielą, bet jau kiek primiršą personažą.

Po filmo pradėta rengti meškiukui skirtas parodas, kurti jo statulėles ir prireikė pakartoti senuosius knygų leidimus.

2014 metų gruodžio 23 dieną rašytojas pristatė dar vieną kūrinį: „Su meile, Padingtonas“ (Love from Paddington).

Knyga sukurta laiškų, kuriuos meškiukas rašė Peru likusiai savo tetai Liusei, forma. Juose keliautojas pasakoja apie savo naują gyvenimą Londone.

Juostoje poną Brauną, Padingtoną priglaudusios šeimos tėvą, suvaidinęs aktorius Hugh Bonneville (Hju Bonvilis), sako, kad filme galima rasti gerai pažįstamų temų.

„Greta to, kad filmas žada 86 minutes smagaus laiko, manau, kad jame yra tam tikrų emociškai subtilių temų. Juosta yra apie evakuotąjį, pabėgėlį, kuris atvyksta į užsienio šalį ir jau yra girdėjęs apie tam tikrus dalykus, kurių galima tikėtis svetimoje kultūroje“, – sakė aktorius per filmo premjerą.

„Žinoma, realybė pasirodo visiškai kitokia“, – pridūrė jis.

Padingtonas suranda namus, bet prieš tai jo laukia įspūdinga ir nelengva kelionė po Londoną.

„Ta kelionė šlovinga tokiam mažam meškiukui iš Peru“ ar bent jau filmo kompiuteriu sukurtam personažui, kurio ūgis –107 centimetrai.

Vis tik M.Bondas nebenorėjo, kad jam palikus šį pasaulį būtų kuriamos naujos meškiuko istorijos.

2014 metais viename interviu laikraščiui „The Times“ sakė, kad dėl to imsis teisinių veiksmų.

„Aš ką tik surašiau testamentą ir pasimačiau su teisininku Sityje, kuris specializuojasi tame, kaip žmones sustabdyti“, – sakė M.Bondas.

Pasak rašytojo, tokie veiksmai būtų „neteisingi“, nes tokie personažai kaip Padingtono meškiukas yra „šventi“.

BNS inf.

Raktažodžiai:

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai