Lapkričio 10, 2017
Mažieji londoniečiai mokysis groti kanklėmis ir dainuos lietuviškas sutartines
SIMONA STAPUTIENĖ, MANO PIRMIEJI MOKSLAI
Mano pirmųjų mokslų įkūrėja ir vadovė Simona Staputienė su dukra Saule ir vyru Dariumi.

Londono kalbos ir gyvenimo įgūdžių mokykla Mano pirmieji mokslai pasitikdama Atkurtos Lietuvos šimtmetį nori atkreipti Londone gyvenančių lietuvaičių dėmesį į lietuvišką paveldą.  Mokykla sukūrė edukacinių renginių ir veiklų seriją šeimoms Mano Paveldas - Mano Ateitis. Projektu siekiama įkvėpti šeimas, gyvenančias Jungtinėje Karalystėje, nepamiršti savo šaknų ar atrasti naują ryšį su savo paveldu, kartu išmokti naujų įgūdžių ir tapti kūrėjais semiantis įkvėpimo iš Lietuvos vizualiosios ir muzikos etnografijos. Projektą remia Lietuvos švietimo ir mokslo ministerija.

Spalio pabaigoje lietuviškoje mokykloje vyko pirmasis renginys Pasipuošk šimtmečio simboliais.

Pirmąją renginio dieną Mano pirmųjų mokslų mokiniai klausė Vilniaus universiteto lektoriaus dr. Norberto Černiausko paskaitos apie svarbiausius praėjusio šimtmečio įvykius ir lietuviškus simbolius. Po paskaitos LTidentity ir StudijaLT dizainerė Jolanta Rimkutė su mokiniais kūrė Mano pirmųjų mokslų šventinių marškinukų dizainą. Dizainerė pasakojo vaikams apie valstybinių ir baltiškų simbolių reikšmę, ir kūrė su mokiniais simbolių knygą. Vaikai rinkosi jiems svarbius simbolius, spalvas ir iš jų dėliojo savo kompozicijas. Apibendrinus mokinių idėjas išaiškėjo, jog vaikai labai nori, jog jų marškinėlius puoštų žodis Lietuva, šviesą, šilumą, žinias įkūnijantis saulės simbolis, stiprybę liudijantis ąžuolo lapas ir Vytis. Sukurtais marškinukais mažieji lietuvaičiai puošis per visas lietuviškas šventes.

Mokyklos asistentė Filomena Normantaitė - Juknevičienė, mažasis svečias Oskaras, dizainerė Jolanta Rimkutė, mokinė Saulė, mokyklos vadovė Simona Staputienė ir istorikas dr. Norbertas Černiauskas. Mokyklos asistentė Filomena Normantaitė - Juknevičienė, mažasis svečias Oskaras, dizainerė Jolanta Rimkutė, mokinė Saulė, mokyklos vadovė Simona Staputienė ir istorikas dr. Norbertas Černiauskas.
Renginio dalyviai - odontologas, biorezonanso praktikas Marijus Ambraziūnas su sūnumi Oskaru. Renginio dalyviai - odontologas, biorezonanso praktikas Marijus Ambraziūnas su sūnumi Oskaru.

Sekmadienį istoriko paskaitos klausėsi mokinių tėvai ir mokyklos svečiai. Po paskaitos visi dalyvavo kūrybinėse marškinėlių antspaudavimo dirbtuvėse ir padedami dizainerės Jolantos kūrė savo šeimos šventinį kostiumą. Kūrybiniame procese dalyvavo net ir dvimečiai mokinukai.  

Į renginį atėjusios šeimos ne tik gilino savo žinias apie Lietuvos istoriją ir ruošėsi jubiliejinei datai gražindami marškinėlius. Pasakodamas, kaip žmonės patys kūrė praeito šimtmečio ne tik Lietuvos trispalvę – pagrindinį praeito šimtmečio simbolį, bet ir viziją, istorikas skatino lietuvaičius pagalvoti, kaip jie gali prisidėti prie savo šalies ateinančio šimtmečio istorijos kūrimo. Ši mintis įkvėpė Mano pirmųjų mokslų mokinius ir tėvelius.

Mano pirmųjų mokslų mokiniai kuria mokyklos marškinukų eskizus. Mano pirmųjų mokslų mokiniai kuria mokyklos marškinukų eskizus.
Mokytoja Lina moko groti kanklėmis. Mokytoja Lina moko groti kanklėmis.
Mano pirmųjų mokslų mokiniai kuria mokyklos marškinukų eskizus. Mano pirmųjų mokslų mokiniai kuria mokyklos marškinukų eskizus.

Dizainerė Jolanta Rimkutė į Mano pirmuosius mokslus atkeliauja jau ne pirmą kartą.

Londoniečiai kviečiami į dar dvi Mano pirmųjų mokslų projekto Mano paveldas – mano ateitis veiklas.

Kūrybinių  dirbtuvių Pasipuošk šimtmečio simboliais vadovė, StudijaLT ir LTidentity dizainerė Jolanta Rimkutė aptaria su mokiniais galutinį marškinėlių dizainą. Kūrybinių dirbtuvių Pasipuošk šimtmečio simboliais vadovė, StudijaLT ir LTidentity dizainerė Jolanta Rimkutė aptaria su mokiniais galutinį marškinėlių dizainą.
Mano pirmųjų mokslų mokiniai kuria mokyklos marškinukų eskizus. Mano pirmųjų mokslų mokiniai kuria mokyklos marškinukų eskizus.

Nuo lapkričio 3 dienos Rytų Londono mažieji lietuvaičiai penktadieniais Mano pirmuosiuose moksluose mokysis groti kanklėmis ir dainuoti sutartines. Patyrusi, profesionali klasikinės muzikos mokytoja Lina, pasitelkdama etno ir tradicinę muziką mokys vaikus apie brangų mūsų kultūros paveldą.

Daugiau informacijos ir registracija www.ltlt.co.uk/LTid.

O lapkričio 18 dieną. Šeštadienį į mokyklą  iš Lietuvos atvyksta Teatras vaikams Teatriukas ir 13.00 valandą rodys spektaklį apie Vilniaus istoriją Žalia gyva. Registracija į spektaklį el. paštu: [email protected]. Daugiau info: londoniete.com/laisvalaikis/renginiai-jk-lietuviu-bendruomenei.

Interviu su lektoriumi dr. Norbertu Černiausku:

Kanklių ir sutartinių pamokų pristatymas:

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai