Liepos 18, 2017
Lietuviai toliau kontrabandos būdu į užsienį gabena šuniukus
Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacija

Trečią kartą atliktas iš Lietuvos į Jungtinę Karalystę (JK) gabenamų šunų tyrimas parodė, kad prieš kelis metus Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) sugriežtinta augintinių pasų išdavimo tvarka davė gerus rezultatus, tačiau Lietuva vis dar išlieka viena iš šalių, į JK bandančių įvežti šuniukus kontrabandos būdu.

Lietuvoje pakartojus tyrimą dėl veterinarijos gydytojų ir veisėjų veiklos parduodant šuniukus, paaiškėjo, kad 2016 m. į salą bandytų išvežti šunų skaičius, palyginti su ankstesniais metais, sumažėjo 68 proc. iki 726 šunų per metus.

Su tyrimą atlikusia didžiausia JK šunų gerovės organizacija „Dogs Trust” bendradarbiavusios Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos vadovės Brigitos Kymantaitės teigimu, nusikalstamos veiklos sumažėjimą nulėmė VMVT prieš du metus įvesta tvarka, atėmusi teisę visoje Europos sąjungoje galiojančius augintinių pasus išduoti privatiems veterinarams.

Nuo 2015 m. vasaros augintinių pasus išduoda tik VMVT teritorinių padalinių inspektoriai. Veisėjui ar gyvūno savininkui kartu su šuniuku atvykus į VMVT padalinį inspektorius pasą išduoda patikrinęs gyvūno amžių ir jo mikroschemos numerį.

Taip siekiama kontroliuoti bandančius sukčiauti privačius veterinarijos gydytojus, kurie, norėdami pasipelnyti, šuniukus į užsienį pardavimui norintiems išvežti prekybininkams padeda suklastoti įrašus gyvūnų dokumentuose, nurodydami jaunesnį gyvūno amžių, nei yra iš tiesų.

Pirkėjai JK nori jaunų šuniukų, tačiau pagal gyvūnų gerovės įstatymus po ES keliauti gali tik nuo pasiutligės skiepyti augintiniai, o tam šuo turi būti ne jaunesnis nei 3 mėnesių amžiaus.

„Dogs Trust” atliktas tyrimas rodo, kad tokia VMVT praktika smarkiai pagerino situaciją sumažindama iš Lietuvos į JK kasmet išvežamų šuniukų skaičių nuo 2-2,5 tūkst. iki 726 šuniukų 2016 metais.

Tą patvirtino ir tyrimo metu kalbinti privatūs veterinarijos gydytojai, pripažinę praeityje klastoję dokumentus, tačiau šiuo metu dėl sugriežtintos pasų išdavimo tvarkos esą negalintys to padaryti.

Visgi tyrimas taip pat parodė, kad, nepaisant pagerėjusios situacijos, kai kurie veterinarijos gydytojai vis dar sutinka suklastoti šuniukų gimimo, vakcinacijos, ženklinimo duomenis, užsimena apie galimybes ar net parduoda reikalingus migdomuosius vaistus gyvūnų išvežimui kontrabandos būdu, tokiu būdu sudarydami sąlygas parduoti ir išvežti šuniukus ankščiau nei reikalaujama pagal įstatymus.

Lietuva vis dar yra trečioje vietoje pagal pasienyje sulaikomų ir konfiskuojamų šuniukų skaičių po Lenkijos ir Vengrijos.

„Dogs Trust” Lietuvoje 2017 m. balandžio – gegužės mėn. atlikto tyrimo rezultatai:

Veterinarai klastojo dokumentus

Tyrimo metu tyrėjai aplankė 12 veterinarijos gydytojų įvairiose Lietuvos miestuose ir kontaktavo su 12 šuniukų veisėjų pagal rastus skelbimus internete.

- 3 veterinarijos gydytojai sutiko suklastoti šuniukų gimimo, vakcinacijos ir ženklinimo datas.

- 3 veterinarijos gydytojai nesutiko suklastoti datų, tačiau paminėjo šuniukų išvežimo galimybę gabenti juos kontrabandos būdu, paslėpus gyvūnus transporto priemonėje.

- Viena veterinarijos klinika pardavė migdomuosius vaistus šuniuko užmigdymui pasienyje ir pervežimui į JK kontrabandos būdu.

- Vienas veterinarijos gydytojas, suklastojęs šuniuko gimimo, vakcinacijos ir ženklinimo datas, gyvūną valstybiniame gyvūnų augintinių registre užregistravo asmens, kuris į jį nesikreipė ir nepateikė prašymo, vardu.

Veisėjai klastojo šuniukų gimimo datas

Visi 12 veisėjų, su kuriais kontaktavo tyrėjai, turėjo patirties parduodant šuniukus į JK. 7 veisėjai nurodė, kad gali suklastoti savo parduodamų šuniukų gimimo datas, kad šuniukus būtų galima išvežti į JK ankščiau, nei to reikalauja gyvūnų gerovės įstatymai.

- Viena Lietuvos kinologų draugijai priklausanti veisėja pasiūlė vežti jos parduodamą špicų veislės šuniuką kontrabandos būdu ir sutarė su pažįstamais veterinarijos gydytojais, kad šie parduotų vaistus šuniukui pasienyje užmigdyti.

- Kita Lietuvos kinologų draugijos veisėja organizavo, kad jai padedantis veterinarijos gydytojas suklastotų jos parduodamo prancūzų buldogo veislės šuniuko (be kilmės dokumentų) gimimo datą ir neteisėtai registruotų jį valstybiniame gyvūnų augintinių registre.

- Visi veisėjai, sutikę su neteisėtu šuniukų pardavimu ar patys jį organizavę, gyvūnų, kaip reikalauja įstatymas, savo vardu neženklino mikroschema ir neregistravo, taip siekdami išvengti savo veiklos ir jos mąsto atsekamumo. Šuniukus jie norėjo registruoti iš karto pirkėjų vardu.

Daugiau nei 30 val. be maisto ir beveik be vandens

Analizuojant situaciją šį kartą buvo atliktas papildomas tyrimas dėl šuniukų kelionės iš Lietuvos į JK organizavimo. Tyrėjai kontaktavo su 4 transporto kompanijomis, kurios internete skelbiasi vežančios gyvūnus iš Lietuvos į JK. Apie 36 val. trunkančioje kelionėje gabenamo šuniuko pervežimo kaina yra 100-120 svarų sterlingų.

Tyrimo metu nustatyta, kad vežėjai sutinka pervežti šuniukus žinodami, kad jie yra per jauni ir su suklastotais duomenimis pasuose, nurodydami, kad atsakomybė dėl galimai konfiskuotų šuniukų pasienyje lieka pačiam užsakovui.

- Vienas vežėjas paaiškino, kad vežimo metu, siekiant nuslėpti komercinį vežimą, į šuniukų pasus savininko skiltyje jis įrašo kartu keliaujančio keleivio duomenis. Tokiu būdu patikrinimo pasienyje metu atrodo, jog šuniukas keliauja kartu su savininku. Už tai keleiviams yra taikomos nuolaidos.

- Siekiant įvertinti gyvūnų gerovės sąlygas transportavimo metu ir atskleisti schemas, kaip vežėjai siekia nuslėpti gyvūnų pervežimą komerciniais tikslais, buvo sekama VMVT registruoto vežėjo kelionė iš Lietuvos į JK. Tyrimo metu mikroautobusu, kartu su siuntiniais ir keleiviais, iš Lietuvos į JK buvo vežami 4 šuniukai – du jorkšyro terjerai, maltos bišonas ir taksas.

- Visi keturi šuniukai buvo vežami transportavimo dėžėse, sudėti kartu su siuntiniais mikroautobuso gale, kad netrukdytų keleiviams. Likus keletui kilometrų iki JK pasienio, šuniukai buvo perkelti į keleivių patalpą, pateikiant taip, kad patikrinimo metu atrodytų, jog jie keliauja nuolatos stebimi ir kartu su keleiviais kaip jų augintiniai. Pravažiavus pasienio ruožą šuniukai buvo sukelti atgal į siuntinių skyrių.

- Daugiau nei 30 val. trunkančioje kelionėje šuniukai nei karto nebuvo šeriami. Pagirdyti tik du kartus. Kelionės metu vienas šuniukas suviduriavo, kitas vėmė, trečias ėdė savo išmatas.

Siekiama griežtinti atsakomybę

Tyrimą atlikusi organizacija „Dogs Trust” kartu su nevyriausybine Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacija tikisi, kad šalyje ir toliau galios puikius rezultatus sąlygojusi VMVT tvarka ir vykdoma kontrolė dėl pasų išdavimo.

LGTAO prašo:

- papildomai įtraukti ir reikalavimą registruoti išduoto augintinio paso numerį valstybiniame gyvūnų augintinių registre prie konkretaus gyvūno duomenų, bei reikalauti gyvūno savininko pateikti gyvūno įsigijimo dokumentą.

- imtis kontrolės priemonių, kad vežėjai deklaruotų komercinį gyvūnų pervežimas ir, tokiu atveju, būtų taikomi ES galiojantys reikalavimai komerciniams gyvūnų vežėjams bei transporto priemonių įrengimams.

Taip pat prašoma įvesti ir naujas atsakomybės priemones:

- Veterinarijos gydytojams, vykdantiems neteisėtą veiklą, kuria yra sukeliama grėsmė gyvūnų gerovei, sveikatai ir visuomenės saugumui, nusižengiama veterinarijos gydytojų etikai, diskredituojama veterinarijos gydytojo profesija, būtų taikoma griežčiausia atsakomybės priemonė – teisės verstis veterinarine veikla sustabdymas ar panaikinimas. Panašios atsakomybės priemonės – teisės užsiimti veisimo veikla sustabdymo ar panaikinimo – prašoma ir neteisėta veikla, keliančią grėsmę gyvūnų gerovei, sveikatai ir visuomenės saugumui, užsiimantiems veisėjams.

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai