Gegužės 20, 2018
Karališkasis Askotas. Taisyklės ir tradicijos
tekstas: AISTĖ ANUSAITĖ – DAUBARAS. © Nuotrauka kairėje - modelis iš Karališkojo Askoto gido, dešinėje - straipsnio autorė Aistė Anusaitė - Daubaras su vyru Dariumi Karališkose žirgų lenktynėse (foto EGOR PISKOV PHOTOGRAPHY).

Kai kasmet, darganotą ir niūrią sausio mėnesio popietę per pašto skylę įčiuža elegantiškas, kreminės spalvos vokas, primenantis užpildyti paraišką Karališkosios Aptvaros (Royal Enclosure) ženkliukams (badges, kurie atstoja įėjimo bilietus), man iškart pakvimpa pavasariu. Na, o jo sulaukus, ne už kalnų ir vasara, kurios pirmas svarbus socialinio kalendoriaus įvykis, žinoma, yra Karališkojo Askoto (Royal Ascot) žirgų lenktynės (anglų aukštuomenė jas vadina tiesiog Askotu, nes visiems ir taip suprantama apie ką eina kalba). Ech, tas svaiginantis šviežiai nupjautos žolės kvapas, persipynęs su tauriu cigarų dūmo dvelksmu, šalti šampano burbuliukai, skambus komentatoriaus stakato ir ausyse pulsuojantis adrenalinas, kaskart išgirdus pranešimą „Ir jie jau bėga“ (And they are off). Tad nenuostabu, kad kasmet Askoto laukiu labiau nei Kalėdų.

Turbūt jau dešimtmetį gyvuojanti mūsų draugų ir pažįstamų rato tradicija - lenktynes pradėti elegantišku pikniku pirmoje parkuotėje (Car Park 1), nes tai puiki proga pasimatyti su draugais, pasidalinti naujienomis, kitaip sakant pažiūrėti į kitus ir save parodyti. Žinoma, išsiuntus paraišką ir atslūgus pirminei euforijai, kaip ir kiekvieną save gerbiančią fashionistą, mane apima panika, nes iškyla amžinai moteris kamuojantis klausimas: O KĄ RENGTIS?

Tačiau jei ketinate eiti į Karališkąją Aptvarą,  pasirinkimą riboja ir į atitinkamus rėmus įspraudžia gana griežtas aprangos kodas. Kartu su ženkliukais jūs turite gauti ir bukletą, kuriame smulkiai išdėstyti reikalavimai. Jei nekantraujate pradėti aprangą planuoti iš anksto, visą informaciją rasite Royal Ascot tinklapyje (ascot.co.uk/royal-ascot/style-guide).

Siūlau atidžiai ją perskaityti ir nerizikuoti laužyti nustatytų taisyklių, nes jei galvojate, kad „Ai, gal prasmuksiu“, yra didelė tikimybė, kad ne. Nekartą yra tekę matyti kaip išprašomas džentelmenas įsigudrinęs įsliūkinti „plika galva“, juk cilindrą Karališkosios Aptvaros teritorijoje privaloma dėvėti visada -  ne laikyti rankoje ar padėti ant šalimos kėdės, o ten kur turi būti - ant galvos. Taipogi buvau liudininkė, kaip vienai mano pažįstamai poniai teko prie įėjimo įsigyti nenusakomos spalvos ir formos, tokį à la pasijonį, nes jos dėvimas, kad ir konservatyvaus sukirpimo kostiumėlis buvo šiek tiek virš kelių. Turbūt kiekviena dama su užuojauta gali įsivaizduoti kaip nesmagiai ji jautėsi, nes iš tiesų atrodė gana komiškai ir visa gražios eilutės gracija nuėjo šuniui ant uodegos. Išties geriau iš anksto rinktis drabužį, kurio ilgis yra ties ar žemiau kelių, petnešėlės platesnės nei 1 colis (2,54 cm), o skrybėlaitės kieto pagrindo skersmuo yra ne mažesnis nei 4 coliai (10 cm). Su tuo skersmeniu irgi ne juokas, kažkada kai prasitariau mane kasmet puošiančiai skrybėlių dizainerei Deidai Acero, jog „grąžinsiu į apyvartą“ vieną iš jos kitai progai kurtų skrybėlių, ji iškart pareikalavo jos atgal, kad galėtų praplėsti pagrindą ir nebūtų pažeistos nei taisyklės, nei jos profesinė reputacija.

Foto: Royal Ascot stiliaus gidas. Foto: Royal Ascot stiliaus gidas.
THE ROYAL ENCLOSURE stiliaus pavyzdys. Foto: Royal Ascot 2018 stiliaus gidas. THE ROYAL ENCLOSURE stiliaus pavyzdys. Foto: Royal Ascot 2018 stiliaus gidas.

Na bet visą tai, mielos Damos, jūs galite perskaityti gražiai iliustruotame Karališkosios Aptvaros aprangos kodo vadove.

Labiau norėčiau pasiūlyti keletą praktiškų, per asmeninę, kartais skaudžią patirtį sukauptų patarimų.

Pirmiausia avalynė. Kad ir kaip viliojančiai atrodytų elegantiški aukštakulniai, turėkite omenyje, kad nemažai vaikščiosite ir daugiausia per žolę. Taigi, galite drąsiai namie palikti Louboutin smailiakulnius, nes smigsite į veją,  ar tipensite ant pirštų galiukų, kas nei labai gražu, nei labai patogu. Siūlau investuoti į patogias, dailias platformas, ar storakulnius batelius. Arba kaip aš, pasirauskite spintoje, gal rasite kokią seną, patikimą „sudie jaunyste“ porą, nes patikėkite, nepatogi, netinkamai parinkta avalynė gali gerokai apgadinti nuotaiką, o dar ir nuospaudas pritrinti. Na o jei, neduok Dieve, nepasiseks su oru, ir tą dieną prapliups lietus, siūlau apavą rinktis itin pragmatiškai. Nes lietingą dieną, drėgmė nuo žolės gali greitai prasiskverbti iki kaulų smegenų, o galūnės apsitaškyti purvu. Kartą grįžus po tokio „šlapio Askoto“ nusispyriau savo patikimus, tvirtus, budinčius batus visus aplipusius žolėmis, žemėmis ir dar bala žino kuo. Vyras pamatęs iš nuostabos net pakėlė antakį. „Ai - sakau, -prasilošiau, tai turėjau arklides kuopti, kad būtų už ką grįžti namo“. O ką daugiau pasakysi, kai oras sugadina ilgai lauktą dieną. Belieka tik neprarasti jumoro jausmo.

Juokas juokais, bet tikrai nerekomenduočiau rinktis satinu, zomša ar šviesia plona oda trauktų batelių, nes žolės dėmės beveik neišsivalo.

Bet jeigu batai turi tarnauti praktiškai, pats aprėdas yra neatsiejama šventės dalis, pakylėjantis mus į padebesius, nes kas yra maloniau moteriai, nei nukirpti naujos suknelės etiketę ir pasinerti į jos šiugždantį  glėbį. Viskas būtų labai aišku ir paprasta, jei kas nors galėtų kontroliuoti nenuspėjamą įnoringos angliškos vasaros orą. Mažas malonumas styrenti su plona šilkine suknele, kai lyg tyčia jūsų pasirinktą lenktynių dieną iš kažkur atslenka netikėtas arktinis ciklonas ar prapliumpa tropinis lietus (paprastai visos stichinės nelaimės baigiasi su paskutiniu arklių užbėgimu ir saulė šelmiškai nusišypso iš po debesų, bet tada jau, kaip sakoma, šaukštai po pietų).

Taigi, iš tiesų pravartu pagalvoti ką rengsitės esant a) šiltam, b) karštam, c) šaltam ir d) lietingam orui. Beje, šaltas ir lietingas oras nebūtinai yra vienas ir tas pats. Kartą, išsigandusi niūraus dangaus ir užsimetusi šiltą vilnonį švarkelį, išties nesmagiai jaučiausi, kai šis sudrėkęs visą dieną skleidė eau de toilette „Šlapias šuo“ aromatą. Elegantiškas lietpaltis būtų buvęs kur kas pravarčiau. Bet gyveni ir mokaisi. Arba, kaip sako mano mama, „nėra blogo oro, yra bloga apranga“.

Ir, žinoma, būtinai noriu įterpti porą žodžių apie tiek daug karštų diskusijų sukėlusią naują aprangos kodo pataisą. Pernai pirmą kartą į Karališkąją aptvarą buvo galima eiti dėvint kombinezoną (jumpsuit). Žinoma, senoji karta siaubingai pasipiktinusi (bet jie taip pat purkštavo, kai 1971 metais moterims buvo leista dėvėti kostiumą su kelnėmis). Neva tai lankytojus į JK labai traukia čionykščios tradicijos, pompastika ir ceremoningumas; jiems daro įspūdį tai, kad Anglija yra viena iš nedaugelio, jei ne vienintelė šalis, kurioje dar vis laikomasi griežtų aprangos kodo taisyklių, o ši pataisa - tai dar vienas žingsnis link Karališkosios aptvaros aprangos kodo nuosmukio. 

Tačiau aš, nors paprastai esu tradicijų ir konservatyvumo šalininkė, šiuo atveju didelės tragedijos šioje pataisoje nematau. Pirmiausia, kiek moterų per lenktynes dėvi kostiumus su kelnėmis? Vienetai. Ir kombinezonais pasipuošusių pernai buvo tiktai keletas. Beje, reikėtų būtinai pridurti, kad visos jį vilkėjusios damos atrodė labai elegantiškai, nes gerai sukirptas ir iš kokybiško audinio pasiūtas šis apdaras tikrai gali atrodyti labai subtiliai ir šventiškai, t.y. visai įsipaišyti į Karališkos aptvaros ceremonialumą ir pompastiką. Tik nepamirškite, kad jam taikomos tokios pat taisyklės kaip ir suknelėm, taigi pasiskaitykite prieš tai internete, jei nutarsite rinktis šį aprėdą.

Na ir, be abejo, negalima pamiršti pièce de résistance - jos didenybės Skrybėlės, apvainikuojančios visą apdarą, bet taip pat sukeliančios ir galvos skausmą (ir ne tik perkeltine prasme, nes jei pasirinksite per sunkią ar nepatogią, tai kamuos jus tikrąja to žodžio prasme). Jeigu renkatės šį galvos apdangalą pirmą kartą, darykite tai savikritiškai, atsižvelgdamos į savo ūgį, veido ir kūno formą. Tarkim aukštaūgės damos žavingai atrodo su plačiabrylėm skrybėlėm, tačiau žemesnio ar stambesnio sudėjimo ponia gali atrodyti kaip grybas. Kita vertus, aukštaūgėms gazelėms retai kada tinka plokščia, be kraštų skrybėlaitė (pillbox hat). Svarbu atrasti tai, kas papildo, papuošia, o ne darko jūsų išvaizdą.

THE QUEEN ANNE ENCLOSURE stiiaus pavyzdys. Foto: Royal Ascot 2018 stiliaus gidas. THE QUEEN ANNE ENCLOSURE stiiaus pavyzdys. Foto: Royal Ascot 2018 stiliaus gidas.
THE WINDSOR ENCLOSURE stiliaus pavyzdys. Foto: Royal Ascot 2018 stiliaus gidas. THE WINDSOR ENCLOSURE stiliaus pavyzdys. Foto: Royal Ascot 2018 stiliaus gidas.

Norėčiau atkreipti dėmesį į vieną bendrą taisyklę. Nesupainiokite, prašau, Karališkosios Aptvaros su mados podiumu.

Istoriškai britų aristokratija labai gudriai taikėsi prie besikeičiančių laikų. Kai pačiame industrinės revoliucijos epogėjuje į Karališkąją Aptvarą pradėjo skverbtis naujai praturtėjusios vidutinės klasės atstovai, taip vadinamas „viršutinis stalčius“ (upper drawer) lyg susitarę ėmė rengtis kukliau (žinoma ir jų perkamoji galia susilpnėjo ekonominei situacijai pasikeitus jų nenaudai). Kaip bebūtų, rezultate, visos „pašalietės“ nouveau riche damos, tarsi povai, išsiskirdavo iš aristokratiškos minios. Taigi, jei pasirinkdamos labiau konservatyvų apdarą parodysite pagarbą šiai institucijai ir jos tradicijoms, tikrai neapsigausite. Be to, pagalvokite ar patogu brautis pro minią pasisukus šonu, jei ant galvos dėvite burinį laivą, ar eiti į restoraną susilenkus keliagubai, jei nutarėte išsikelti Eifelio bokštą. Patikėkite, visi šitie mados ir stiliaus iššūkiai labiau dera kitoms Askoto aptvaroms ir, žinoma, yra beviltiškai nepatogūs bei nepraktiški.

Dar siūlyčiau investuoti į gerą, elegantišką skėtį ilga rankena, kuris, sulankstytas, bus gražus aksesuaras, o prapliupus lietui - kur kas atsparesnis nei sulankstomi vienkartiniai.

Pabaigai pora žodžių apie papuošalus. Šiais laikais niekas nepaiso griežtų taisyklių ir deimantus priimtina segėti net dienos metu, taip pat ir netekėjusioms merginoms. Bet nepamirškite, kad britų aristokratės ir po šiai dienai nevalo savo deimantų. Manyčiau šis įprotis sietinas su ta pačia „povų demaskavimo“ kampanija, tuo metu atsijojęs turtingas Amerikos paveldėtojas, kurios amžių sandūroje ambicingai brovėsi į britų aristokratų gretas, mat jos religiškai blizgindavo savo naujai įgytus brangakmenius, o iš „senų pinigų“ šeimų kilusios ponios ir dabar ramiausiai sau segi murgzlinus, seniai blizgesį praradusius „akmenukus“, prisegtus prie kandžių apkramsnoto tvido eilutės. Tik nepagalvokite, jog  siūlau prieš segint, papuošalus pavolioti purve. Mano galva deimantai privalo spindėti visu savo grožiu. Tačiau viskam savo laikas ir vieta. Ir nors Karališkas Askotas yra vienintelė išimtis, kada dienos metu yra laikoma padoru segėti deimantus (tik tada rinkitės ne kabančius auskarus ir kuklesnius papuošalus ), bet tikrai neapsigausite Askotui pasirinkusios perlus, ar kitus, mažiau į akis krentančius brangius ar pusbrangius akmenis.

Tačiau svarbiausia, mielos Damos, nepamirškite esminių aprangos aksesuarų - šypsenos ir geros nuotaikos. Sutikite,  jos visada, net ir nevisai vykusį ar sėkmingai pasirinktą apdarą „sustato į savo vietas“.

Gero oro ir sėkmingų lažybų!

Raktažodžiai: AnglijaKarališka Anglija

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai