Gegužės 18, 2017
Kaip išsirinkti natūralius grožio produktus? Eko tinklaraščio autorės patarimai
Eglė, www.lapepaboutique.com
La Pepa tinklaraščio autorė Eglė.

Kažkada aš buvau tiesiog apimta kosmetikos bei grožio priemonių pirkimo manijos. Man norėjosi išbandyti kiekvieną naują produktą ir niekada nei sekundėlei netoptelėjo klausimas, kas gi yra to produkto SUDĖTYJE. Graži pakuotė? Patraukli reklama? To pakanka. Buvau naivi ir tikėjau, kad visi tei produktai iš tikro puoselėja mūsų grožį. Grožio industrija man buvo apsukusi galvą, ir aš niekada negalėjau pagalvoti, jog tie produktai iš tikrųjų gali būti labai kenksmingi. Na kas pagalvotų, kad nekaltame šampūne gali būti kancerogeninių medžiagų?

Tačiau tada aš tapau mama. Dar būdama nėščia aptikau mokslinį straipsnį, kuriame buvo kalbama apie parabenus, patenkančius į kūną naudojant įvairias kosmetikos bei odos priežiūros priemones. Rezultatai stulbinantys – parabenai kaupiasi žmogaus kūne. Jų buvo aptikta ne tik motinos piene, bet ir naujagimių virkštelės kraujyje gana dideliais kiekiais. Tai mane paskatino priimti sąmoningus ir atsakingus sprendimus ne tik kuomet kalbama apie priemones naudojamas dukrytei, bet ir tai, ką aš valgysiu, kaip ir su kuo leisiu savo laisvalaikį, kokius produktus naudosiu namų valymui bei ką tepsiu ant savo odos.

Oda yra didžiausia mūsų kūno organas, kuris sugeria maždaug 80% to, ką ant jos tepame. Jeigu tuo netikite, pagalvokite apie nikotino ir kontraceptinius pleistrus - jie veikia tuo pačiu principu, skverbdamiesi pro odą. Paskutiniais dešimtmečiais stipriai išaugo alergijų, jautrumo, hormonų disbalanso ir nevaisingumo skaičius. Mūsų kūnai kiekvieną dieną susiduria su tarša iš aplinkos, pesticidais ir kitais chemikalais, kurie įtakoja įvairius sveikatos sutrikimus. Mūsų kūnams nereikalingas papildomas kiekis chemikalų ir odos priežiūros priemonių, todėl labai svarbu rinktis natūralius produktus.

Ekologiški produktai yra saugūs dėl to, kad juose nėra pasislėpusių chemikalų. Ekologiškas produktas reiškia, kad jo sudėtyje naudojami ingredientai išgauti iš augalų, kurie nebuvo genetiškai modifikuoti, o auginti ir apdoroti ekologišku bei etišku būdu, be jokių pesticidų ar kitų sintetinių chemikalų. Tačiau būkite budrūs, nes dauguma verslininkų naudoja greenwash taktikas, o pats žodis “ekologija” jau tapo prekybininkų burtažodžiu, leidžiančiu parduoti prekes žymiai brangiau. Produkto sudėtyje gali tebūti vienas ekologiškas ingredientas, tačiau visas produktas būna pateikiamas kaip “ekologiškas”. Apsisaugoti galite pasirinkdami kompanijas, kurios turi autentiškumo sertifikatus, tokius kaip Soil Association, Eco Cert, Natrue, USDA, ACO. Rinkitės produktus, kurių sudėtyje būtų bent 90% ekologiškų ingredientų. Tokie produktai yra gaminami iš tyrų aliejų ir natūralių ingredientų, švelniai veikia ne tik jūsų odą, bet ir mintis – naudodami ekologiškus produktus jausitės saugiai ir ramiai.

Didžiausia nauda renkantis ekologiškus produktus žinoma tenka jūsų kūnui ir odai. Tačiau ekologiški produktai puoselėja ne tik jus, bet ir aplinką. Ekologiškas ūkininkavimas saugo laukinę gamtą, mažina taršą pesticidais, produktai nėra testuojami su gyvūnais.

Pakeisti savo kosmetikos krepšelio bei vonios lentynos turinį ekologiškais produktais šiandien lengviau nei bet kada. Viskas prasideda mažais žingsneliais, pavyzdžiui pakeitus Procter&Gamble šampūną ekologišku. O geriausia žinia yra ta, kad sveikų ir ekologiškų pasirinkimų šiandien nors vežimu vežk! Grožio industrija siūlo daugybę nuostabių, aukštos kokybės ekologiškų produktų, o taip pat ir begalę naudingos informacijos internete, todėl užtikrinti, jog ant savo kūno kasdien tepate saugius produktus, yra pakankamai nesudėtinga.

Svarbiausia yra rinktis sąmoningai, tačiau nesistenkite pakeisti visų turimų produktų iš karto. Prie ekologiškų produktų aš perėjau pamažu, pakeisdama sunaudotą produktą nauju – ekologišku. Vieną po kito. Kitą kartą, pasibaigus veido kremui, pasistenkite paieškoti ekologiškos alternatyvos. Taip pamažu visą savo kosmetikos bei vonios lentynėlę išvaduosite nuo chemikalų.

Pirmiausia išbandykite produkto mėginuką. Taip ne tik apsisaugosite nuo nenaudingų produktų, bet ir sutaupysite vietos namuose bei pinigų. Pilno dydžio produktą įsigykite tik tuomet, kuomet esate įsitikinę jog produktas jums tinka ir patinka. Prieš perkant, rekomenduoju pašniukštinėti mano skiltyje ECO BEAUTY, kurioje rasite daugybę ekologiškų grožio priemonių apžvalgų.

Veido prausiklis ar šampūnas ant jūsų kūno išlieka tik kelias minutes, tuo tarpu kūno kremai, kreminės pudros, veido serumai ir kremai sukurti taip, kad skverbtųsi į jūsų odą. Pirmenybę suteikite būtent šių produktų pakeitimui. Tas blizgantis akių pravedimas galbūt ir pilnas chemikalų, tačiau jį naudojate vos kartą per pusmetį, tad nėra ko ir stresuoti, kad kuo greičiau jį pakeisti natūraliu.

Dažniausiai apsiperku online, mano mylimiausios online parduotuvės yra Naturissimo ir LoveLula. Abi šios parduotuvės dažnai siūlo įvairių akcijų, o siuntimas nemokamas visame pasaulyje. Produktus galite pasitikrinti su mobilia ThinkDirty programėle, kuri padės ne tik protingai apsipirkti bet ir patikrinti turimus produktus namuose.  Jeigu esate mokslo peliukas, kaip aš, ir mėgstate pasianalizuoti kosmetikos sudėtį, turėtumėte džiaugtis atradę Kosmetikos ingredientų žodyną anglų k. Apie įvairius produktus lietuvių kalba rašo Kosmetikos DNR. Nors aprašomi produktai nėra tik ekologiški, ten daug naudingos informacijos bei Žodynėlis lietuvių kalba.

Tikrai neteigiu, kad jūsų naudojamas šampūnas sukels jums vėžį, nes tai netiesa. Tiesa yra tokia, kad visuose kiekvienam produkte chemikalų yra po nedidelį kiekį, tačiau tokie produktai ir chemikalai iš jų susideda. Kuo daugiau cheminių produktų, tuo didesnis skaičius chemikalų. O jie kaupiasi mūsų kūne. Ieškokite balanso – pirmiausia pakeiskite saugiais tuos produktus, kuriems lengviausia rasti ekologiškas alternatyvas ir toliau mėgaukitės savo blizgančiu nenatūraliu akių pravedimu karts nuo karto. Ir niekuomet neteiskite ir nepamokslaukite savo draugams dėl to, kad jie naudoja ekologiškas priemones. Tai yra jų pasirinkimas. Apie savo pasirinkimą kalbėkite tik tuomet, kuomet jūsų klausia, kitaip tiesiog atstumsite žmones savo pamokslavimais.

Daugiau  ekologiškų idė​jų rasite bloge La Pepa Boutique: www.lapepaboutique.com

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai