Sausio 17, 2018
JAV atidarė naują ambasadą Londone

Antradienį Londone JAV ambasados darbuotojai persikėlė į naują pastatą, kurio atidaryme JAV prezidentas Donaldas Trumpas (Donaldas Trampas) atsisakė dalyvauti, supykęs dėl milžiniškų pastato statybos kaštų ir pasirinktos vietos.

Policijos gausiai saugomame naujajame pastate ambasados darbuotojai darbą pradėjo antradienį.

Tačiau nepaisant 10 metų užtrukusių statybų ir apie milijardo dolerių (818 milijono eurų) išlaidų, naujosios ambasados atidarymas nebuvo itin iškilmingas, nepasirodžius JAV prezidentui.

„Priežastis, kodėl atšaukiau savo kelionę į Londoną – nesu didelis Obamos administracijos gerbėjas, – rašo D. Trumpas. – Ji pardavė bene geriausioje vietoje buvusią ir puikiausią ambasadą Londone už „grašius“ – vien tam, kad pastatytų naują užkampyje, už 1,2 mlrd. dolerių.“

„Bloga sutartis. Norėjo, kad perkirpčiau juostelę – NE!“ – pridūrė jis.

Sprendimas iškelti ambasadą iš turtingo Meifero rajono priimtas dar George'o W. Busho (Džordžo V. Bušo) administracijos laikais, daugiausiai dėl saugumo priežasčių po 2001 metų rugsėjo 11 d. išpuolių ir 1998 metų JAV ambasadų sprogdinimų Tanzanijoje ir Kenijoje.

12 aukštų naujos statybos pastatą „Nine Elms“ (Devynios guobos) rajone, esančiame į pietus nuo Temzės upės, juosia pusmėnulio formos tvenkinys, o pats pastatas atrodo panašus į ultramodernią tvirtovę.

JAV prezidentui nusprendus nevykti į Londoną, miesto meras Sadiqas Khanas (Sadikas Chanas), neretai atvirai kritikuojantis D. Trumpą, socialiniame tinkle „Twitter“ parašė: „Daugelis londoniečių aiškiai parodė, kad Donaldas Trumpas mūsų mieste nelaukiamas, kol laikosi tokios skaldančios politikos. Panašu, kad jis pagaliau suvirškino šią žinutę.“

Vis dėlto užsienio reikalų ministras Borisas Johnsonas (Borisas Džonsonas), pirmadienį sakė viliantis, kad D. Trumpas „tinkamu laiku“ atvyks į Britaniją. Dienraščiui „Guardian“ ministras sakė, kad ryšiai su Vašingtonu Britanijai priklauso „itin svarbių santykių“ kategorijai.

Naująją ambasadą supa statybvietės, o tai atspindi viso rajono atsinaujinimą. Ši „Nine Elms“ vietovė pritraukė ir kitas stambias organizacijas, tarp jų ir leidykla „Penguin Random House“, kuri į tą rajoną persikraustys kitų metų pabaigoje.

Vandsvorto apygardos vadovas Ravi Govindia (Ravis Govindija) sakė manąs, kad D. Trumpui turėtų būti pažįstamos geresnių verslo galimybių paieškos ir sprendimai persikelti į besivystantį ir augantį rajoną.

„Mes puoselėjame santykius su darbuotojais, JAV piliečiais ir vyriausybe. Ši šalis didesnė ir didingesnė už bet kurią vieną jos administraciją“, – AFP sakė jis.

Apygardos vadovas gyrė milžinišką atnaujinimo projektą, į kurį įtraukiama naujų metro stočių statybą, jos turėtų atsidaryti 2020 metais.

„Rajonas „Nine Elms“ kuriasi iki šiol nematytu tempu, per labai trumpą laiką“, – sakė jis.

Čia užaugęs Kevinas Knowleris (Kevinas Nouleris) sakė pastebėjęs „didžiulius pokyčius“ rajone, kurio kraštovaizdyje dominuoja dokai.

„Puikiai sekasi barams ir kavinėms, manau tai labai naudinga rajonui“, – kalbėdamas apie ambasadą sakė K. Knowleris.

BNS inf.

Raktažodžiai: AmbasadaLondonas

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai