Gegužės 13, 2018
Izraelis laimėjo „Euroviziją“ su #MeToo judėjimo įkvėpta daina
Netta Barzilai.

Izraelio atstovė Netta Barzilai (Neta Barzilai) ankstų sekmadienio rytą Portugalijos sostinėje Lisabonoje pasibaigusiame „Eurovizijos“ dainų konkurse buvo paskelbta laimėtoja, įveikusi 25 finalistus su daina „Toy“ („Žaisliukas“), kurios tekstą įkvėpė #MeToo judėjimas.

Laimėtojos dainoje esantys žodžiai „Nesu tavo žaisliukas, kvailas berniuk“ apibendrina daugelio moterų nuogąstavimus, kurie paskatino pasaulinį kovos su seksualiniu priekabiavimu judėjimą #MeToo.

25 metų Izraelio atstovė savo neįprasto pasirodymo metu vilkėjo margą kimono ir treliavo, kudakavo bei rodė vištą primenančius judesius.

„Esu labai laiminga. Labai dėkoju. Dėkoju, kad remiate įvairumą, – po rezultatų paskelbimo scenoje sakė Netta, vėliau dar kartą atlikusi savo dainą. – Žmonės renkasi tai, kas yra kitaip, kas yra atgaiva.“

N. Barzilai surinko 529 balus. Antroje vietoje liko ugningą šou sukūrusi Kipro atstovė Eleni Foureira (Eleni Fureira), surinkusi 436 balus.

Įdomiausia, kad „Eurovizijos“ apdovanojimą Izraelio atstovei turėjo įteikti pernai Portugalijai pergalę atnešęs Salvadoras Sobralis, kuri trečiadienį Portugalijos dienraščio „Publico“ išspausdintame interviu Nettos dainą pavadino „siaubinga“.

„Jaučiau, kad jis mane gerbė, ir siunčiu jam kuo didžiausius linkėjimus“, – per spaudos konferenciją sakė Netta, kai jos paklausė, kaip jautėsi gavusi apdovanojimą iš S. Sobralio.

Beje, netrukus po savo pergalės Izraelio atstovė sugebėjo sudaužyti stiklinį apdovanojimą. Tačiau organizatoriai davė jai naują per po koncerto surengtą spaudos konferenciją.

Scenos invazija

Kasmetinis muzikinis konkursas garsėja įspūdingais dalyvių kostiumais, blizgesiu ir scenos efektais. Šiemet Portugalijoje vykusio renginio metu pirmą kartą buvo padegti laiptai bei buvo sukurta milžiniška spalvas keitusi projekcinė suknelė.

Neapsieita ir be incidentų. Didžiosios Britanijos atstovės SuRie pasirodymo metu į sceną įbėgo vyras ir jai iš rankų pagriebė mikrofoną, kai ji dainavo savo dainą „Storm“ („Audra“). Tačiau dainininkė nepasimetė, ramiai stovėjo šone ir plojo ir netrukus vėl dainavo, kai jai buvo grąžintas mikrofonas.

Vyras šiuo metu yra suimtas, pranešė „Eurovizijos“ organizatoriai.

Nors Britanijos atstovei buvo pasiūlyta atlikti dainą dar kartą, ji nusprendė to nedaryti, nes „be galo didžiuojasi“ savo pasirodymu. Finale ji užėmė 24-ąją vietą.

Izraelis „Eurovizijos“ konkursą laimėjo 1978, 1979 ir 1998.

„Geriausia ambasadorė“

N. Barzilai pergalė Izraelyje sukėlė didžiulę šventę. Šimtai žmonių šoko prie Tel Avivo rotušės, o kai kurie apsirengę šoko į seklų vandenį šalia pastato esančios esplanados.

Izraelio premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahu) telefonu pasveikino „Eurovizijos“ laimėtoją ir pasakė, kad ji yra „geriausia Izraelio ambasadorė. Mes tave mylime“.

„Eurovizijos“ dainų konkursas pirmą kartą buvo surengtas 1956 metais siekiant suvienyti Europą po Antrojo pasaulinio karo. Šiandien šį konkursą visame pasaulyje žiūri maždaug 200 mln. žmonių, jis davė pradžią tokių legendų, kaip ABBA ir Celine Dion (Selin Dion), muzikinei karjerai.

N. Barzilai sakė atšvęsianti savo pergalę su savo gerbėjais, kurie atvyko į Lisaboną iš Izraelio jos palaikyti.

„Nėra nieko geriau už izraelietišką vakarėlį. Pamatysite ateinančiais metais“, – sakė ji.

Kinijos draudimas

Nors „Eurovizija“ turėtų būti apolitiška, šiemet, kaip ir ne kartą ankstesniais metais, būta priešingai.

Konkursą organizuojanti Europos transliuotojų sąjunga uždraudė Kinijos televizijai „Mango TV“ transliuoti šeštadieninį finalą po to, kai ši televizija per pirmąjį pusfinalį iškirpo Airijos dainininko pasirodymo metu parodytą dviejų vyrų romantišką sceną bei transliacijos metu uždengė žiūrovų laikytas vaivorykštės vėliavas.

Per du šią savaitę įvykusius pusfinalius teisę varžytis šeštadienio finale užsitikrino 20 šalių, tarp jų – Lietuva.

Be pusfinalių atrankos į finalą pateko didžiausią įnašą į Europos transliuotojų sąjungos kasą sumokančios Didžioji Britanija, Italija, Ispanija, Prancūzija ir Vokietija bei šių metų konkursą surengusi Portugalija. 

Nugalėtoją išrinko žiūrovai ir profesionalūs vertintojai iš 43 šalių. Televizijos žiūrovai skyrė pusę taškų, o kitą pusę – profesionalai. 

BNS inf.

Raktažodžiai: Eurovizija

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai