Sausio 31, 2018
Honkongas istoriniu balsavimu uždraudė pardavinėti dramblio kaulą
© Foto: Matt Artz on Unsplash.

Honkongas trečiadienį istoriniu balsavimu uždraudė pardavinėti dramblio kaulą, taip siekdamas padaryti galą liūdnai pagarsėjusiai prekybai šiame mieste.

Parlamentarai didžiule persvara nubalsavo už įstatymo projektą, pagal kurį ši prekyba bus panaikinta iki 2021 metų. Miestas pasekė Kinija, kurioje nuo praėjusių metų pabaigos visiškai draudžiamas dramblio kaulo pardavinėjimas.

„Šios didžiulės dramblio kaulo rinkos uždarymas numetė gelbėjimo lyną drambliams“, – sakoma Berto Wanderio (Verto Vanderio) iš pasaulinės aktyvistų organizacijos „Avaaz“ pareiškime.

„Šiandien puiki diena drambliams. Honkongas visuomet buvo prekybos dramblio kaulu „tamsos širdis“. Kai tarptautinė prekyba 1989 metais buvo uždrausta, jo atsargos buvo 670 tonų“, – sakė Alexas Hoffardas (Aleksas Hofardas) iš aplinkosaugos organizacijos „WildAid Hong Kong“.

Pagal Nykstančių gyvūnų ir augalų rūšių apsaugos dekreto pataisą ši prekyba bus užbaigta trimis etapais. Kai kurie aplinkosaugininkai sako, kad šiuo laikotarpiu gali būti pasinaudota kaip spraga ir kad intensyviai brakonierių medžiojamiems Afrikos drambliams jau gali būti per vėlu.

Tarp numatomų žingsnių yra draudimas prekiauti medžioklės trofėjais ir dramblio kaulu, gautais po 1975 metų, kai įsigaliojo pasaulinė šią prekybą reguliuojanti sutartis. Vėliau draudimas apims dramblio kaulą, gautą iki 1975 metų, o galiausiai prekeiviai privalės iki 2021 metų atsikratyti savo atsargų.

Baudos pažeidėjams bus padidintos iki 10 mln. Honkongo dolerių (1 mln. eurų), o įkalinimo bausmės – iki 10 metų.

Dešimtys demonstrantų, tarp jų – moksleivių, buvo susirinkę prie miesto įstatymų leidybos institucijos protestuoti prieš prekybą dramblio kaulu. Jie laikė užrašus „Ar jums tikrai reikia valgomųjų lazdelių iš dramblio kaulo?“.

Įpykę prekeiviai sakė, kad bus priversti uždaryti savo verslą, ir reikalavo vyriausybės kompensuoti jiems už jų atsargas, bet naujajame dekrete tai buvo atmesta.

Nepaisant planuojamo draudimo prekyba Honkonge klestėjo. Pernai liepą ji išgyveno didžiausią per tris dešimtmečius reidą, kai buvo konfiskuotos daugiau kaip 7 t dramblio durklų, vertų daugiau kaip 9 mln. dolerių (7,2 mln. eurų).

Kelis pastaruosius mėnesius Honkongo įstatymų leidybos institucija klausėsi istorijų apie Afrikos parkų prižiūrėtojus, kurie buvo nušauti, paskandinti ar padegti už tai, kad gynė dramblius.

Dramblio kaulas iš Afrikos labai paklausus Kinijoje, kur yra laikomas statuso simboliu ir kainuodavo iki 1,1 tūkst. dolerių (886 eurų) už kilogramą.

Dėl brakonieriavimo Afrikoje dramblių populiacija per pastaruosius 10 metų sumažėjo 110 tūkst. iki vos 415 tūkst., nurodo tarptautinė organizacija „International Union for Conservation of Nature“.

BNS inf.

Raktažodžiai: Pasaulis

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai