Rugpjūčio 3, 2017
Britanijos princas Philipas oficialiai baigė eiti savo karališkąsias pareigas, būdamas 96-erių
Coronation portrait of Queen Elizabeth II with the Duke of Edinburgh, June 1953. © Foto: Wikipedia.

Po gyvenimo tarnystės greta žmonos, karalienės Elizabeth II (Elzbietos II), 96 metų princas Philipas (Filipas) pagaliau atsistatydino trečiadienį, liūtyje stebėdamas kariuomenės paradą, kuris vainikavo viso gyvenimo tarnystę.

Edinburgo kunigaikštis, apsivilkęs lietpaltį ir užsidėjęs katiliuką, susitiko su Karališkųjų jūrų pajėgų pėstininkais ir veteranais, kai kurie jaunesni už jį patį, ir galiausiai priėmė pagarbą Bakingamo rūmų priekiniame kieme.

Šimtai žmonių, laikydami skėčius, susirinko prie rūmų vartų, palaikyti princo, kuris žinomas dėl savo kandaus, ir dažnai nepolitiškai korektiško, humoro jausmo.

Edinburgo kunigaikščiui Karališkųjų jūrų pėstininkų paradas Bakingamo rūmuose buvo paskutinis iš 22 219 viešų renginių, kuriuose jis dalyvavo vienas, nuo 1952 metų Elizabeth tapus karaliene.

Kartu su 91 metų karaliene jis dalyvavo daugybėje renginių, suteikdamas jai paramą ir praskaidrindamas renginius savotišku humoru, kuris ne kartą pateko į antraštes, bet palengvino daugybę nepatogių susitikimų.

Princas Philipas priėmė Karališkųjų jūrų pėstininkų pagarbą trečiadienį, pasibaigus Karališkųjų pėstininkų labdaringam bėgimui, – kariai įveikė 1 664 mylias (2 678 km per 100 dienų), žymėdami pajėgų įkūrimą 1664 metais.

Princas Philipas pajėgų garbės kapitonu yra nuo 1953 metų, šias pareigas jis perėmė iš karalienės tėvo karaliaus George'o VI (Džordžo VI), mirusio metais anksčiau.

Renginys taip pat atspindi princo tarnystę kariuomenėje, nes kunigaikštis per antrą pasaulinį karą buvo karinio jūrų laivyno karininkas ir jam buvo žadama puiki karjera, tačiau jos jis atsisakė ir tapo karališkuoju konsortu.

Per pastaruosius 65 metus, jis dalyvavo 637 solo užsienio vizituose, pasakė beveik 5 500 kalbų ir buvo daugiau nei 780 organizacijų globėjas, prezidentas arba narys.

Jis entuziastingai domisi moksliniais ir technologijų tyrimais, buvo vienas iš ankstyvųjų gamtos apsaugos rėmėjų, jo jaunimo programa „Edinburgo Kunigaikščio apdovanojimų programa“ išplito po pasaulį.

„Jis tikriausiai ilgėsis veiklosa, nes buvo labiausiai užsiėmęs karališkosios šeimos narys. Kiekvienais metais jis ir (jo dukra) princesė Anne (An) stengiasi pranokti vienas kitą, kuris nuveiks daugiausia“, – BBC radijui sakė vienas jo biografų, Gylesas Brandrethas (Džailsas Brandretas).

The Queen and the Duke of Edinburgh on the balcony of Buckingham Palace, June 2012. Foto: Wikipedia. The Queen and the Duke of Edinburgh on the balcony of Buckingham Palace, June 2012. Foto: Wikipedia.

Nors princo Philipo gyvenimas nebuvo toks kokio tikėtasi, pasak G.Brandreth, kunigaikštis jam kartą yra sakęs „bandžiau daryti geriausia, ką galėjau..., turėjau pagal savo galimybes paremti karalienę, bet netrukdyti“.

Rūmų atstovė sako, kad nors jo individuali viešų renginių programa baigta, jis „galimai pasirinks kartais dalyvauti renginiuose kartu su karaliene'“.

Dažnai atidengdavęs paminklines lentas

Karalienė savo vyrą, su kuriuo yra susituokusi jau beveik 70 metų, yra apibūdinusi kaip „mano stiprybė ir ramstis“.

Gegužę paskelbęs apie savo planus pasitraukti iš karališkųjų pareigų, princas Philipas juokavo esąs „pasaulyje labiausiai patyręs paminklinių lentų atidengėjas“.

Princo humoro jausmas praeityje yra jam kėlęs nemažai bėdų, pasirodžius antraštėms apie politiškai nekorektiškus juokus.

Tačiau juos jis naudoja ledams pralaužti ir dauguma tai mato kaip teigiamą kontrastą karalienės oficialesniam santūrumui.

„Kaip jūs atgrasote vietinius nuo alkoholio vartojimo pakankamai ilgai, kad išlaikytų egzaminą?“ – jis kartą paklausė vieno vairavimo mokytojo Škotijoje.

Viešai gan šiurkštus, jis nepakenčia pokalbių su žiniasklaida, bet manoma, kad būtent jis išlaikė šeimą kartu, byrant jo vaikų santuokoms ir po Velso princesės Dianos (Dianos) žūties.

Princas Philipas, pagal savo amžių, yra geros sveikatos, nors birželio mėnesį dviem dienoms buvo paguldytas į ligoninę dėl infekcijos.

Jis ir karalienė, pastaraisiais metais, sumažino viešų pareigų skaičių, perduodami daugiau atsakomybės jauniesiems karališkosios šeimos nariams, įskaitant sosto įpėdinį Princą Charlesą (Čarlzą) ir jo vyriausiąjį sūnų Princą Williamą (Viljamą).

35 metų Kembridžo kunigaikštis Viljamas, praėjusią savaitę užbaigė savo dviejų metų oro greitosios pagalbos piloto karjerą, kad galėtų skirti visą savo dėmesį karališkosioms pareigoms, kartu su žmona Kate.

Nors karalienė remia vyro pasirinkimą atsistatydinti, ekspertų nuomone ji savo, per 1953 metų karūnavimą duotą, priesaiką tarnauti visą gyvenimą, laiko nesulaužoma.

„Jos didenybė toliau tęs pilną oficialių susitikimų programą, su karališkosios šeimos pagalba“, – rūmai sakė anksčiau šiais metais.

BNS inf.

Raktažodžiai:

Straipsnio komentarai

Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta
Tokių komentarų nerasta

Panašūs straipsniai